FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK preporučila otvaranje pregovora s Hrvatskom za znanost i istraživanje

BRUXELLES, 7. veljače 2006. (Hina) - Europska komisija preporučila jeVijeću EU-a otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom za poglavljeznanost i istraživanje, doznaje se u utorak iz izvora Europskekomisije.
BRUXELLES, 7. veljače 2006. (Hina) - Europska komisija preporučila je Vijeću EU-a otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom za poglavlje znanost i istraživanje, doznaje se u utorak iz izvora Europske komisije.

"Hrvatsku se može smatrati dovoljno pripremljenom za pregovore o ovom poglavlju. Stoga, Komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom o poglavlju 25 - znanost i istraživanje", stoji u zaključku izvješća o screeningu za to poglavlje, koje je Hina dobila na uvid.

"Hrvatska je postigla dobru razinu u pogledu usklađenosti zakonodavstva i u pogledu kapaciteta za provedbu acquisa", kaže se u izvješću u kojem se ne navode nikakvi dodatni uvjeti, tzv. "benchmarks", za otvaranje pregovora o tom poglavlju.

Komisija je izvješće izradila nakon što je obavljen screening za poglavlje znanost i istraživanje. Prva eksplanatorna faza screeninga obavljena je 20. listopada prošle godine, a bilateralna faza 15. studenoga. To je bilo prvo poglavlje za koje je otvoren screening, faze koje prethodi pravim pregovorima o pojedinim poglavljima.

Izvješće Europske komisije dolazi na stol Radnoj skupini za proširenje Vijeća EU-a, koja bi u sljedeća dva ili tri tjedna trebala o tome raspravljati. Nakon toga zemlje članice jednoglasno trebaju donijeti odluku o otvaranju pregovora.

Prema izvješću Komisije, Hrvatska će, da bi mogla u potpunosti primijeniti acquis, morati osigurati stalna i odgovarajuća sredstva za znanost i istraživanje, poticati industriju da sudjeluje u istraživačkim projektima te povećati provedbene kapacitete kako bi mogla sudjelovati u europskim istraživačkim projektima i u potpunosti se pridružiti svim Okvirnim programima, uključujući i 7. Okvirni program/Euroatom.

Kako se doznaje, Europska komisija preporučila je da se pregovori o poglavlju znanost i istraživanje otvore i s Turskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙