FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Benkovac: počelo testiranje japanske opreme za detekciju mina

BENKOVAC, 6. veljače 2006. (Hina) - Na poligonu Hrvatskog centra zarazminiranje kod Benkovca danas je počelo testiranje četirijuvisokosofisticiranih uređaja za detekciju mina, nedavno pristiglih izJapana.
BENKOVAC, 6. veljače 2006. (Hina) - Na poligonu Hrvatskog centra za razminiranje kod Benkovca danas je počelo testiranje četiriju visokosofisticiranih uređaja za detekciju mina, nedavno pristiglih iz Japana.

Riječ je o opremi vrijednoj oko dva milijuna eura koja se, uz ostalo, sastoji i od robotskog vozila, raznih senzorskih sustava, kao i uređaja za dubinsko skeniranje minski sumnjivog zemljišta.

Na predstavljanju opreme, u nazočnosti više japanskih znanstvenika, predstavnika HCR-a kao i lokalne samouprave, rečeno je da je ovo nova tehnologija u razminiranju koja se još uvijek razvija, a u projekt je uključeno oko 50 japanskih znanstvenika.

Projekt je još u ranoj fazi razvoja, a ovo je prvo testiranje. Nakon što se tehnologija usavrši, oprema će postati zajedničko intelektualno vlasništvo japanske Agencije za znanost i Hrvatskog centra za razminiranje i HCR će ju moći prodavati tvrtkama koje se bave razminiranjem.

U sklopu predstavljanja i testiranja japanske opreme za detekciju mina, u Benkovcu je održana i konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali zadarski župan Ivo Grbić, gradonačelnik Benkovca Branko Kutija, zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić, voditeljica zadarskog Ureda OESS-a Renate Herrmans.

Župan Ivo Grbić istaknuo je da je dosad na području Zadarske županije razminirano 40 četvornih kilometara. No, još je 16 jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji koje imaju minski sumnjive površine.

Zadarska je županija, rekao je Grbić, predložila 78 projekata za razminiranje tijekom ove godine s ukupno 15 četvornih kilometara površine. No, HCR je prihvatio tri četvorna kilometra čije će se razminiranje financirati iz proračuna, a za ostale površine tražit će se donatori.

Zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić rekao je da je prioritetno razminirati područje Musapstana uz Jadransku magistralu, zatim površine koje će biti zasađene višnjom-maraskom, te na području Jasenica, podno Velebita, prostor električnih pogona.

Po njegovim riječima, posvetit će se pozornost i razminiranju Velebita i Paklenice.

Voditeljica Ureda OESS-a u Zadru Renate Herrmans izvijestila je da je OESS izradio 500 letaka za većinu jedinica lokalne samouprave koje imaju minski sumnjive površine, a na njima su označene te površine i osnovne informacije kao upute građanima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙