FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj sve više ovisnika o teškim drogama

SPLIT, 3. veljače 2006. (Hina) - U Hrvatskoj je sve više ovisnika oteškim drogama, a ovisnici su sve mlađi, što znači da Nacionalnastrategija za suzbijanje zloporabe droga ne donosi rezultate kakve bitrebala, rečeno je u petak na skupu splitskoga Crvenog križa ozloporabi droga.
SPLIT, 3. veljače 2006. (Hina) - U Hrvatskoj je sve više ovisnika o teškim drogama, a ovisnici su sve mlađi, što znači da Nacionalna strategija za suzbijanje zloporabe droga ne donosi rezultate kakve bi trebala, rečeno je u petak na skupu splitskoga Crvenog križa o zloporabi droga.

Broj ovisnika o teškim drogama u Hrvatskoj porastao je, u odnosu na prošlu godinu, za dvije i pol tisuće, upozorava ravnateljica splitskoga Crvenog križa Anita Čudina, na skupu splitskoga Crvenog križa o zloporabi droga, u sklopu seminara za nastavnike i profesore splitskih škola "Rad s mladeži".

Lani ih je bilo registrirano 20.162. Međutim, kako je rekla, ta se brojka, da bi se dobilo realno stanje, treba pomnožiti s pet, za razliku od drugih europskih zemalja gdje se stvaran broj ovisnika dobije utrostručivanjem registriranih, jer je u Hrvatskoj velik broj tzv. "narkomana vikendaša" i povremenih konzumenata opojnih droga.

Hrvatska je već 2003. premašila europski prosjek u broju konzumenata marihuane, dok se po broju konzumenata sintetičke droge ecstasy popela na, neslavno, visoko 8. mjesto, upozorila je Čudina.

Joško Barbir, pedagog koji u svojoj knjizi "Drugo lice jednine" nudi novi, konstruktivistički teorijski pristup problemu ovisnosti i zloporabe droga, istaknuo je kako Hrvatska ima loš pristup prevenciji bolesti ovisnosti, "budući da sustav koji se bavi tom problematikom vodi birokratska struktura nepovezana s terenom".

Posebno, kako je istaknuto na skupu, zabrinjava činjenica da se dobna granica konzumenata opijata sve više spušta. Drastičan je primjer jednog 27-godišnjeg ovisnika koji je marihuanu počeo pušiti još sa sedam godina.

Upozoreno je i na pojavu nove droge biljke šafran "koja se osušena može piti ili pušiti".

Na skupu je, uz ostalo, zaključeno kako se sustav prevencije ovisnosti mora početi provoditi još od vrtića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙