FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U SDAH nezadovoljni provedbom sporazuma s Vladom RH

ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Stranka demokratske akcije Hrvatska(SDAH) nezadovoljna je provedbom Sporazuma o suradnji s hrvatskomVladom, istaknuo je danas njezin predsjednik Šemso Tanković nakonferenciji za novinare.
ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Stranka demokratske akcije Hrvatska (SDAH) nezadovoljna je provedbom Sporazuma o suradnji s hrvatskom Vladom, istaknuo je danas njezin predsjednik Šemso Tanković na konferenciji za novinare.

On je među ostalim, rekao da traže rješenje pitanja dvojnog iskazivanja pripadnika bošnjačkog naroda u Hrvatskoj koje ih dovodi u položaj da ne mogu ostvariti neka prava u nekim sredinama. U 25 gradova i općina kada bi se izvršila promjena nacionalne pripadnosti Musliman u Bošnjaka prešli bi cenzus od pet posto, dobili bi zastupnika i ostvarili pripadajuća prava, primjerice u Labinu i Dubrovniku, tvrdi Tanković. Pokušajima da se to pitanje stavi na dnevni red neke institucije tome pružaju otpor, ustvrdio Tanković spomenuvši pri tom Vladin Ured za nacionalne manjine.

Država to pitanje treba riješiti sustavno, smatra Tanković i dodaje da bi, pokaže li Vlada za to volju, to moglo značiti spremnost na rješavanje i ostalih pitanja. Ne bude li to slučaj to će značiti da Vladi više nismo poželjan partner, drži Tanković.

Znamo da Vlada ne ovisi o zastupniku SDAH, rekao je Tanković izrazivši uvjerenost da bi izostankom njegove potpore započela erozija potpore Vladi njezinih partnera.

Također se založio za rješavanje pitanja zapošljavanja pripadnika bošnjačke manjine u gradovima i općinama u kojima su značajnije zastupljeni (Vojnić, Cetingrad i Topusko). U Vojniću primjerice nema ni jednog policajca Bošnjaka, a niti Srbina, tvrdi Tanković napominjući da je i u drugim državnim službama situacija slična.

Govoreći o svom statusu u Hrvatskom saboru Tanković je rekao da praktički ne zna kakav je. Pojasnio je da je bio suzdržan pri glasovanju u Saboru o financijskoj potpori ostvarenju prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, ranjenih i članova obitelji poginulih, jer su Bošnjaci po tom pitanju sustavno diskriminirani. To mora prestati, rekao je Tanković pokazavši novinarima popis od 754 Bošnjaka poginulih braneći Hrvatsku, upitavši koja je još manjina bila u toj mjeri zastupljena u obrani Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙