FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: prijava Irana VS zbog nuklearnog programa utjecat će na cijene nafte

BEČ, 31. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Iznošenje pitanja iranskognuklearnog programa pred UN-ovim Vijećem sigurnosti znatno će utjecatina cijenu nafte, rekao je u utorak u Beču libijski ministar zaenergetiku Fathi Ben Chatouan prije početka ministarskog sastankaOrganizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).
BEČ, 31. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Iznošenje pitanja iranskog nuklearnog programa pred UN-ovim Vijećem sigurnosti znatno će utjecati na cijenu nafte, rekao je u utorak u Beču libijski ministar za energetiku Fathi Ben Chatouan prije početka ministarskog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Prijavljivanje Irana UN-ovu Vijeću sigurnosti imat će "veliki utjecaj" na cijene nafte, rekao je Chatouan uoči ministarskog sastanka OPEC-a, dodajući kako se "svi boje da će se nešto dogoditi i svi žele imati sigurnu opskrbu".

Venezuelanski ministar za energetiku Rafael Ramirez upozorio je da će cijene nafte "biti više ako se nastavi pritisak na Iran".

Te su izjave uslijedile nakon odluke pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina, Rusija) tijekom noći u Londonu da se pitanje iranskoga nuklearnog programa iznese pred UN-ovim Vijećem sigurnosti.

U Beču se u utorak održava ministarski sastanak OPEC-a na kojemu ministri razmatraju moguće promjene proizvodnih kvota kartela.

Većina ih smatra da bi zbog visokih cijena nafte, koje su posljedica političke nestabilnosti u Iraku i Nigeriji, trebalo zadržati sadašnju razinu proizvodnje, dok venezuelanski ministar Rafael Ramirez smatra bi se proizvodnju nafte moglo smanjiti jer je tržište njome dobro opskrbljeno.

Sadašnja gornja granica proizvodnje OPEC-a određena je na 28 milijuna barela na dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙