FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugalci biraju predsjednika u doba gospodarske krize

LISABON, 20. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Portugalci u nedjelju birajupredsjednika države u vrijeme kada gospodarstvo te zemlje, 20 godinanakon što je pristupom ujedinjenoj Europi doživjela procvat, bitnoobilježavaju dvije negativnosti: stalni rast nezaposlenosti i stoparasta manja od jedan posto.
LISABON, 20. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Portugalci u nedjelju biraju predsjednika države u vrijeme kada gospodarstvo te zemlje, 20 godina nakon što je pristupom ujedinjenoj Europi doživjela procvat, bitno obilježavaju dvije negativnosti: stalni rast nezaposlenosti i stopa rasta manja od jedan posto.

Šestu godinu zaredom, gospodarski rast 10-milijunske zemlje sa zapada Iberskog poluotoka, bit će manji od prosjeka drugih članica EU.

Ekonomisti ističu da, za razliku od susjednih Španjolaca, Portugalci nisu znali financijska sredstva iz europskih fondova iskoristiti za modernizaciju svoje infrastrukture i poboljšanje produktivnosti.

Prema podacima Europske komisije, Portugal zauzima 18. mjesto po inovacijama, iza novih članica koje su Uniji pristupile prošle godine. A stručnjaci ističu da je loš obrazovni sustav zapreka razvoju zemlje i da bi se na Portugal moglo negativno odraziti proširenje EU jer nove članice nude manje troškove proizvodnje i bolje uvjete ulaganja.

Posljednih mjeseci, rast cijena nafte i mjere korekcije javnog deficita za kojima je posegnula vlada socijalista osobito su se odrazili na gospodarstvo.

Na vlasti od veljače 2005., socijalisti su donijeli "Program stabilnosti i rasta" za razdoblje 2005/08, što se očituje u povećanju PDV-a i poreza na gorivo te duhan.

Radi poticanja rasta vlada socijalista donijela je ambiciozan plan financiranja infrastukture u transportu i energetici, primjerice vlakove velikih brzina, novu zračnu luku u Lisabonu i novu rafineriju.

Prema anketama, upravo zbog sjećanja na bolja gospodarska vremena, veliki favorit nedjeljnih izbora bivši je premijer desnog centra Anibal Cavaco Silva, koji je vodio vladu od 1985-1995., dakle nakon pristupa tadašnjoj europskoj zajednici. Bilo je to zlatno doba korištenja europskih fondova i doba rasta od pet posto.

Ustav, međutim, šefu države daje ograničene ovlasti, a premijer Jose Socrates već je najavio da se, bez obzira na ishod nedjeljnih izbora, ništa neće promijeniti u gospodarskoj politici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙