FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 20. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30sati.
ZAGREB, 20. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska će platiti dug po Osimskim i Rimskom ugovoru, ali se ti ugovori neće revidirati, poručio je jučer premijer Ivo Sanader sa sjednice Vlade. Rimski i Osimski ugovori, sklopljeni između bivše Jugoslavije i Italije, ničim neće biti dovedeni u pitanje, kazao je premijer osvrćući se i na jučerašnji prosvjed optanata u Strassbourgu. Znamo štititi nacionalne interese, neće biti nikakvih razgovora o promjeni Osimskih i Rimskog ugovora, ponovio je premijer. Podsjetio je da je Hrvatska po tom osnovu naslijedila dug od 35 milijuna dolara, da je Italija odbijala dati žiro račun na koji bi se mogao uplatiti. U idućem vremenu razmotrit ćemo način kako ćemo to realizirati, rekao je Sanader na sjednici Vlade koja je Saboru predložila da potvrdi sporazum s Italijom o konsolidaciji hrvatskog duga.

ZAGREB - Izložba o istaknutom njemačkom i svjetskom arhitektu 20. stoljeća pod nazivom "Erich Mendelsohn: Dinamika i funkcija" otvorena je sinoć u Gliptoteci HAZU-a. Uz Gliptoteku izložbu, koja predstavlja opsežno Mendelsohnovo životno djelo, realizirali su i Hrvatski muzej arhitekture i Goethe institut u Zagrebu, a autorica izložbe je dr. Regine Stephan koja je doktorirala upravo na djelu toga arhitekta svjetskoga glasa. Izložba se sastoji od skica, crteža, nacrta, fotografija objekata snimljenih neposredno nakon izvedbe, te 22 makete posebno izrađene za izložbu u Institutu za dizajn i prezentaciju arhitekture na Sveučilištu u Stuttgartu.

ZAGREB - Jedan od istaknutijih predstavnika Hrvatskog narodnog preporoda Ljudevit Farkaš Vukotinović ostavio je u vremenu u kojemu je živio znatan utjecaj na znanstvenom, političkom i gospodarskom području, rečeno je sinoć na znanstvenoj tribini u Matici hrvatskoj. O životu i djelu Ljudevita Farkaša Vukotinovića govorio je Josip Balabanić, autor knjige o tom velikanu hrvatske kulture koja će biti predstavljena 24. siječnja u Školskoj knjizi.

ZAGREB - U sklopu radnoga dijela međunarodnoga znanstvenog skupa "Pamćenje i historija u Srednjoistočnoj Europi" što se održava od 19. do 22. siječnja u Goethe -Institutu u Zagrebu sinoć je na Filozofskome fakultetu prikazan dokumentarni film "Damnatio memoriae" (Udar na sjećanje) Bogdana Žižića. Film, kako se ističe u popratnom materijalu skupa, na dokumentaran način pokazuje sustavno uništavanje povijesnoga pamćenja na području Hrvatske 90-ih godina prošloga stoljeća kada je uništeno nekoliko tisuća spomen-obilježja antifašističke borbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙