FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 19. siječnja 2006. godine

ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od19. siječnja 2006. godine
ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 19. siječnja 2006. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.854,86 10.896,32

Tokyo/NIKKEI 15.696,28 15.341,18

London/FTSE-100 5.669,00 5.663,70

Frankfurt/DAX 30 5.417,95 5.395,61

--------------------------------------------------

Razočaravajuće zarade američkih tehnoloških lidera poput Intela i Yahooa te sumnje u izglede korporacija da nastave ostvarivati robusne zarade spustili su u srijedu vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,4 posto, na 10.854 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je jedan posto, na 2.279 bodova.

Intel, najveći svjetski proizvođač čipova, zabilježio je korekciju cijena svojih dionica za više od 11 posto, najviše tako pritisnuvši vrijednosti Dow Jonesa i Nasdaqa. Yahoo je bio drugi najveći uteg, s padom cijena za 12,3 posto. Obje dionice zabilježile su najveći pad cijena u više od tri godine uslijed izvješća o zaradama u zadnjem lanjskom tromjesečju ispod očekivanja ulagača.

Energetski sektor također je doprinio padu burzovnih indeksa, pri čemu je dionica Exxon Mobilea oslabila za više od jedan posto nakon što je toplije vrijeme u SAD-u smanjilo potražnju za lož uljem.

Snižavanje rejtinga dionici pretraživača interneta Google te oštra rasprodaja dionica na japanskom tržištu dan ranije također su pritisnuli raspoloženje na američkom tržištu. Dionica Googlea oslabila je gotovo pet posto.

Jedna od rijetkih svijetlih točki u srijedu je bila izvedba dionica IBM-a, koje su ojačale jedan posto po izvješću da je kompanija ostvarila veći od očekivanja profit u prethodnom tromjesečju.

Prodaje dionica nakratko je poslijepodne zaustavila objava tzv. bež knjige američke središnje banke Fed, koja je pokazala povećanje gospodarske aktivnosti u zadnjim tjednima 2005., no rastuće cijene energenata i nadalje brinu poduzetnike u nekim regijama SAD-a.

Na europskim burzama cijene dionica također su se spustile uslijed oštrih korekcija cijena japanskih dionica te loših rezultata poslovanja američkih tehnoloških divova. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,6 posto, na 5.663 boda. Frankfurtski DAX potonuo je 1,2 posto, na 5.395 bodova.

Europske dionice ojačale su u četvrtak, ostvarujući koristi od snažnog oporavka dionica na azijskim tržištima nakon ovotjednog vala njihovih prodaja, dok se među najvećim dobitnicama ponajviše isticao sektor rudarstva.

Londonski Ftse indeks do podneva je poskočio gotovo 0,6 posto, dosegnuvši 5.696 bodova. Frankfurtski DAX indeks ojačao je za 0,4 posto, na 5.417 bodova.

Na strani najvećih dobitnika našao se sektor osnovnih sirovina s prosječnim rastom cijena dionica od 1,7 posto, uslijed rekordnih cijena bakra i cinka te najviše cijene aluminija u zadnjih 17 godina. Njegovi predvodnici, BHP Billiton i Rio Tinto, zabilježili su rast cijena dionica od 3,2 i 2,6 posto.

Dionice operatera europskih burzi skočile su nakon izvješća da nekoliko banaka koje su vlasnici Euronextovih dionica pokušavaju iznaći načine da pomognu burzi kontrolirati uvjete mogućeg udruživanja s Deutsche Boerse. Također je pomogao i Citigroup, nakon što je podigao svoj investicijski rejting Euronextovim dionicama, koje su ojačale 6,3 posto. Dionice Deutsche Boerse ojačale su pet posto, a one Londonske burze (LSE), kojima je Citigroup također podigao rejting, dobile su na vrijednosti 1,4 posto.

Na strani gubitnika isticao se pak div mobilne telefonije Vodafone, čije su dionice oslabile 1,6 posto nakon što su analitičari u Bear Stearnsu kazali da će kompanija vjerojatno objaviti sporiji rast prilikom izvješćivanja o ključnim pokazateljima poslovanja idući tjedan.

Telekom sektor našao se nedavno na udaru zbog zabrinutosti ulagača oko skorašnje objave rezultata i oko toga hoće li kompanije ispuniti njihovu ciljanu dobit. Dionice divova kao što su Telecom Italia i France Telecom redom su oslabile po jedan posto.

Nakon golemih gubitaka tijekom tri uzastopna dana trgovanja, indeks Tokijske burze Nikkei ostvario je najveći dnevni postotni dobitak u zadnja tri mjeseca, od 2,31 posto, dosegnuvši 15.696 bodova. Od početka tjedna njegova je vrijednost potonula za gotovo sedam posto a izgubljeno je više od 300 milijardi dolara na vrijednosti dionica.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2074 1,2123 1,2063

USD/JPY 115,35 115,47 115,09

GBP/USD 1,7556 1,7645 1,7538

USD/CHF 1,2849 1,2871 1,2789

-------------------------------------------------

Oporavak cijena dionica na Tokijskoj burzi nakon oštre korekcije dan ranije smanjio je u četvrtak zabrinutost ulagača na svjetskim deviznim tržištima, ojačavši tečaj američke valute.

Do podneva je tečaj dolara dobio 0,5 posto na vrijednosti prema euru, kojim se trgovalo po 1,2075 dolara. Zelena valuta poskupjela je i 0,3 posto prema jenu, pa stoji 115,35 jena. U odnosu na švicarsku i britansku valutu ojačala je 0,7 posto. Tako se dolarom trguje po 1,2849 švicarskih franaka. Britanska funta košta 1,7556 dolara.

Poticaj dolaru dali su i dužnosnici američke središnje banke Fed koji su u srijedu najavili da će u trenutnoj kampanji zaoštravanja monetarne politike što traje već 18 mjeseci doći još najmanje do jednog podizanja kamatnih stopa.

Tako je predsjednik podružnice Feda u Richmondu Jeffrey Lacker izjavio da će doći do još najmanje jednog podizanja kamatnih stopa, dok je članica Vijeća guvernera Feda Susan Bias napomenula da će pokazatelji diktirati kada će Fed zaključiti svoju kampanju zaoštravanja monetarne politike.

Nakon što je potonuo za više od pet posto u protekla dva dana, službeni indeks Tokijske burze Nikkei u četvrtak je ojačao 2,3 posto. To je pomoglo umanjiti zabrinutosti da će šok potaknut istragom oko mogućih nepravilnosti u poslovanju Internet kompanije Livedoor možda odbiti strane ulagače od ulaganja u japanske dionice.

Zauzvrat, to je pomoglo dolaru, posebice u odnosu na tečaj švicarskog franka, koji se uobičajeno smatra sigurnim utočištem za kapital u vrijeme potresa na tržištima. Fokus ulagača sada se usmjerava na Fed.

"Došlo je do porasta averzije prema riziku zbog velikih oscilacija cijena dionica, no čini se da je sada došlo do njezina popuštanja. Fedovi dužnosnici dali su opreznu izjavu o tome da benigna inflacija možda nije održiva, što je učinilo tržište nervoznim u pogledu kamatnih stopa te pomoglo ojačati zelenu valutu", izjavio je Daragh Maher, valutni strateg Calyona.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

19.01. USLIB 4,32 4,49 4,60 4,72

19.01. EULIB 2,36 2,39 2,51 2,63

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙