FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol "Mirovna inicijativa majki, Zagreb 17. i 18. siječnja '91."

ZAGREB, 17. siječnja 2006. (Hina) - Skupina žena okupljena oko projekta"Žene u Domovinskom ratu" organizirala je danas okrugli stol podnazivom "Mirovna inicijativa majki 17. i 18. siječnja 1991.", upovodu 15. obljetnice mirovne inicijative u Hrvatskoj - kao odgovor(hrvatskih majki) na vojne prijetnje i ultimatume JNA Hrvatskojgodine 1991. .
ZAGREB, 17. siječnja 2006. (Hina) - Skupina žena okupljena oko projekta "Žene u Domovinskom ratu" organizirala je danas okrugli stol pod nazivom "Mirovna inicijativa majki 17. i 18. siječnja 1991.", u povodu 15. obljetnice mirovne inicijative u Hrvatskoj - kao odgovor (hrvatskih majki) na vojne prijetnje i ultimatume JNA Hrvatskoj godine 1991. .

Sudionici okruglog stola podsjetili su kako su hrvatske mirovne inicijative (iz 1991.) bile građanski odgovor (prijetnjama agresijom) te da je u siječnju 1991. Mirovni apel (majki vojnika iz Hrvatske koji su se tada nalazili u JNA) poslan generalu JNA Veljku Kadijeviću.

Taj je Mirovni apel u dva dana, 17. i 18. siječnja 1991., potpisalo oko 65 tisuće građana Zagreba, a potpisi su predani tadašnjem hrvatskom predstavniku u Predsjedništvu SFRJ Stjepanu Mesiću.

Kako je istaknuto na danaašnjem okruglom stolu, ta i kasnije mirovne inicijative oslobodile su iz JNA 1.522 osobe raznih nacionalnosti prije početka agresije na Hrvatsku.

Sudionici okruglog stola "Mirovna inicijativa majki 17. i 18. siječnja 1991." zatražili su od Vlade RH i drugih državnih institucija da takve mirovne inicijative budu primjereno vrjednovane i da se ubuduće koriste u predstavljanju i afirmaciji Domovinskog rata.

Jer, kako je zaključeno, Vlada RH ne koristi takve inicijative kao argument protiv nametanja krivnje za rat i pokušaja izjednačavanja žrtve i agresora.

Na današnjem okruglom stolu "Mirovna inicijativa majki 17. i 18. siječnja 1991." sudjelovali su, uz ostale, autorica Mirovnog apela iz 1991. Josipa Milas Matutinović, voditeljica projekta "Žene u Domovinskom ratu" Marija Slišković, povjesničar Josip Jurčević s Instituta "Ivo Pilar", Zdravko Tomac, Zvonimir Šeparović, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor i voditelj Hrvatskog informacijskog centra Ante Beljo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙