FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 17. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske
ZAGREB, 17. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Plinacro i INA sutra će svečano obilježiti početak radova na plinovodu Pula-Karlovac, čija je vrijednost oko 90 milijuna eura, te podmorskom plinovodu Ivana K-Pula, čija je vrijednost oko 45 milijuna dolara. Završetak radova očekuje se na jesen, odnosno prije početka zimske sezone, a time će se omogućiti da se plin s hrvatskih plinskih polja u sjevernom Jadranu transportira izravno na kopno, a ne kao do sada preko Italije i Slovenije. Uz početak radova, na sutrašnjoj će svečanosti biti najavljen i početak pokusne proizvodnje s polja Ida krajem siječnja, dok bi u veljači s pokusnom proizvodnjom trebalo početi i polje Ika. Trenutno su u proizvodnji u sjevernom Jadranu dva polja, Ivana i Marica, a dijeli se pola-pola između Ine i Eni-a.

ZAGREB - Bez rebalansa proračuna Vlada u 2004. nije smjela preraspodjeliti 3,3 milijarde kuna unutar proračunskih razdjela, ustvrdio je danas Damir Kajin (IDS) osvrćući se na nalaz Državne revizije za 2004. To generira nelikvidnost, pogotovo u zdravstvu, koje duguje 2,8 milijardi kuna. Komentirajući najavu esula da će prosvjedovati u Strasbourgu, Kajin je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru rekao da prosvjed neće ništa riješiti, jer esuli svoja prava i naknadu za 'ostavljenu' imovinu trebaju tražiti u Rimu, a ne u Zagrebu ili Ljubljani". Govoreći o obrani generala Gotovine ocijenio je da država treba surađivati s njegovim odvjetnicima, ali i osnovati i financirati vlastiti tim odvjetnika koji će ga zastupati.

ZAGREB - U srijedu, 25. siječnja Hrvatski sabor počinje prvo ovogodišnje zasjedanje, koje će potrajati do 17. veljače, izvijestio je danas novinare predsjednik Sabora Vladimir Šeks, nakon sjednice Predsjedništva. Sabor će, kaže, i ove godine često zasjedati, a njegov rad će biti dinamičan kao protekle godine, koja je po broju donesenih akata jedno od najplodnijih razdoblja u radu Sabora od 1990. Uporište za tu procjenu nalazi u činjenici da Sabor ove godine treba uskladiti 59 hrvatskih zakona s pravnom stečevinom EU-a, raspraviti zakone koji operacionaliziraju zdravstvenu reformu, zatim zakone vezane za socijalnu i politiku zapošljavanja.

ZAGREB - Sindikati državnih službi u današnjem su pismu premijeru Ivi Sanaderu najavili trodnevni štrajk u veljači jer Vlada još uvijek nije počela razgovore o materijalnom i socijalnom položaju državnih službenika i namještenika. Vrijeme i način provedbe štrajka još trebaju utvrditi izvršna tijela četiriju sindikata. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat vojnih službenika i namještenika upozoravaju premijera da pregovori nisu počeli iako je prošlo već tri tjedna od štrajka u državnim službama, koji je održan 28. prosinca.

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker i rukovoditelj sektora za društvene djelatnosti Svjetske banke Hermann von Gersdorff potpisali su danas Ugovor o darovnici u vrijednosti od 1,94 milijuna eura za podršku Projektu zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području, Projekt Jadran. Sredstva iz ove darovnice, kojima upravlja Svjetska banka, osiguralo je nizozemsko Ministarstvo za razvojnu suradnju, a glavni korisnik tih sredstava bit će Hrvatske vode. Tim će se sredstvima financirati izrada projektne dokumentacije za desetak gradova i općina u Dalmaciji i desetak gradova i općina u Istri i sjevernom Primorju, uključujući i otoke. Projekt Jadran predviđa izgradnju uređaja za pročišćenje voda, a do sada su aktivnosti počete na područja Rijeke, Opatije, Ike, Ičića, Lovrana, Zadra, Sv. Filipa i Jakova, Pakoštanima i Biogradu.

OSIJEK - Osječki HDZ organizirao je od danas do subote potpisivanje peticije građana protiv poskupljenja komunalnih usluga na 11 mjesta u gradu, među kojima i na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića. Odlukom Gradskog poglavarstva u Osijeku je od početka ove godine javni prijevoz poskupio u prosjeku 15 posto, voda 22 posto i odvoz smeća 30 posto. "To ocjenjujemo neprimjerenim i velikim udarom na standard ljudi", rekao je dopredsjednik osječkoga gradskog HDZ-a Josip Škorić. Dodao je kako HDZ očekuje da će do kraja akcije peticiju potpisati velik broj Osječana, nakon čega će ta stranka zatražiti opoziv odluke o poskupljenju komunalnih usluga u gradu Osijeku.

ZAGREB - Predsjednica zagrebačke organizacije Hrvatske narodne stranke (HNS) Alenka Košiša Čičin-Šain izjavila je danas da poskupljenje vode i odvoza smeća u Zagrebu pokazuje "bahatost, rasipništvo i nesposobnost gradske vlasti". Jer, kako je naglasila, građanima za više cijene nije ponudila bolje komunalne usluge. U zagrebačkom HNS-u izrazili su sumnju da će se novcem od poskupljenja popraviti vodovodna mreža iz koje nekontrolirano iscuri 40 posto količine pitke vode. Košiša Čičin-Šain je rekla da bi poskupljenje odvoza smeća bilo opravdano kad bi se građanima ponudile različite vrećice za reciklažu, a otpad naplaćivao po prostornom metru.

OSIJEK - Predsjednik osječko-baranjskoga Županijskog vijeća HSP-a Danijel Srb ocijenio je kako su najnoviji medijski napadi na HSP potaknuti željom HDZ-a da zaustavi pad svoje i rast HSP-ove popularnost. Rekao je da su zadnjih dana učestali medijski napadi na HSP i ocijenio kako je ta "kampanja vjerojatno izazvana podatcima iz dnevnog tiska", koji, kako tvrdi, govore o "kontinuiranu padu popularnosti HDZ-a i rastu popularnosti HSP-a". Napadi su dosegnuli vrhunac u Osijeku gdje je predsjednik stranke Anto Đapić gradonačelnik, a primjer su nedostatka političkog ukusa i osnovnih kriterija, jer ga se napada osobno, kazao je Srb.

ZAGREB - Zagrebačka policija potvrdila je danas da traga za Ivanom Koljom Gembačevom kao očevicem subotnjeg oružanog obračuna pred narodnjačkim klubom "Ludnica", ali nije htjela potvrditi da je on sudjelovao u pucnjavi u kojoj su ozlijeđena dva muškarca. "Tražimo Gembačeva kao osobu koja je bila na mjestu sukoba kako bi vidjeli što se tamo dogodilo", rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik zagrebačke policije Davor Tor. Naveo je pritom da je policija kriminalistički obradila četiri sudionika obračuna te da traga za više nepoznatih muškaraca iz obje sukobljene skupine, uključujući i onog koji je prvi posegnuo za pištoljem. Po pisanju medija taj muškarac navodno je Ivan Kolja Gembačev, unuk nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova Josipa Manolića.

SPLIT - Splitsko-dalmatinska Policijska uprava priopćila je da je danas zaprimila prijave o još trima oštećenim osobnim automobilima zagrebačkih registracija pa se sa sedam jučerašnjih broj razbijenih automobila zagrebačkih registracija u zadnja tri dana popeo na deset. Na svim autima skinuti su retrovizori, ali to "pravom" Splićaninu nije bilo dosta, nego je i nogama lupao po karoserijama, pa je šteta, po prvim procjenama, veća od 30 tisuća kuna. U Splitu je noćas oko 2,40 sati opljačkana kockarnica "Admiral klub" u vlasništvu tvrtke iz Zagreba, izvijestila je splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Kockarnicu su, prijeteći vatrenim oružjem, orobila dva maskirana pljačkaša.

ZAGREB - U Općoj bolnici Sveti Duh danas je otvorena prva ginekološka ambulanta prilagođena ženama s invaliditetom, čije je uređenje i opremanje financirao Grad Zagreb sa 600.000 kuna. Ambulanta je smještena u Klinici za ginekologiju i porodništvo i radit će svakog radnog dana od 8 do 16 sati. Opremljena je najmodernijim ultrazvukom te specijalnim pomičnim stolom za preglede žena s invaliditetom, koji im bez fizičkih barijera omogućuje ginekološki pregled. Ravnatelj bolnice Mladen Bušić rekao je kako je to prva takva ginekološka ambulanta u Zagrebu, kojoj gravitira oko 15.000 žena s invaliditetom.

ZAGREB - Volonteri Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir snimili su nedavno interaktivni DVD s bajkom "Kraljevna na zrnu graška", namijenjen gluhoj djeci, ali i djeci koja čuju kako bi se upoznala s kulturom gluhih. Riječ je o prvoj hrvatskoj interaktivnoj igri s bajkom za djecu koja ne čuju, a na kojoj su - od scenarija do glumaca i snimatelja, radile gluhe osobe, izjavila je Hini koordinatorica za razvoj i provedbu programa u Dodiru Ivona Salaj. Filmovani dio bajke sniman je u dvorcu Trakošćan, a kostime su posudila brojna hrvatska kazališta. U dijelu nazvanom "Filmopriča" mališani mogu poslušati bajku na govornom jeziku, kao i tu istu priču ispričanu na znakovnom jeziku, titlovanu i praćenu animacijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙