FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 16. siječnja

ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za ponedjeljak, 16. siječnja.
ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 16. siječnja.

BRUXELLES - Prva eksplanatorna faza analitičkog pregleda stečevine (screening) za poglavlje sloboda kretanja roba održat će se od 16. do 20. siječnja u Bruxellesu. Tijekom eksplanatornog screeninga predstavnici Europske komisije izložit će članovima hrvatske pregovaračke skupine pravnu stečevinu koja se odnosi na slobodu kretanja roba. Druga bilateralna faza za poglavlje slobode kretanja roba održat će se u razdoblju do 13. do 17. veljače.

DEN HAAG - Haško tužiteljstvo u ponedjeljak će izvesti prve svjedoke na suđenju bivšem predsjedniku tzv. Republike Srpske Krajine Milanu Martiću, optuženom za ratne zločine počinjene u sklopu etničkog čišćenja okupiranih područja Hrvatske i dijelova BiH od 1991. do 1995. godine. Suđenje Martiću započelo je 13. prosinca prošle godine kada je tužitelj Alex Whiting u uvodnoj riječi najavio kako će dokazati da je Martić bio "najvažniji vojni zapovjednik srpskih snaga u Krajini" odgovoran za brojne ratne zločine, a kao prvog svjedoka optužbe najavio je "visoku političku ličnost koja ima saznanja o zbivanjima u tzv. RSK", ne navodeći izrijekom o kome se radi. Proces će se voditi pred raspravnim vijećem kojim predsjedava južnoafrički sudac Bakone Justice Moloko. Martića se tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u 19 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja, zbog progona na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, istrebljenja, ubojstava, zatvaranja, mučenja i deportacija hrvatskih civila na okupiranim područjima RH 1991-95, za zločine protiv nesrpskog stanovništva u BiH 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995. godine.

BEOGRAD - Pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu nastavlja se suđenje Saši Radaku, optuženom za ratne zločine na Ovčari 1991. godine. Radak je uhićen u svibnju prošle godine, te se njemu sudi izdvojeno od skupine od u prosincu već osuđenih za taj zločin.

BEOGRAD - Pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal u Beogradu u ponedjeljak se nastavlja suđenje optuženima za atentat na premijera Zorana Đinđića izveden 12. ožujka 2003. godine. U nastavku suđenja se očekuje, kako je najavljeno, čitanje vještačkog nalaza Instituta za kriminalistiku iz Wiesbadena, o položaju tijela premijera i njegovog tjelohranitelja u trenutku atentata, broju ispaljenih projektila i pravcu odakle je pucano na njih.

MOSKVA - Njemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u posjet Rusiji gdje će s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o nastavku njemačko-ruskog "strateškog partnerstva". Merkel će s ruskim predsjednikom razgovarati i o njegovoj ulozi u pokušaju da se umanji opasnost od iranskog nuklearnog programa te suradnji sa Zapadom na tom polju. Energetsko opskrbljivanje Europe putem plinovoda ispod Baltičkog mora i nedavni spor Rusije i Ukrajine oko plina, koji je ugrozio veliki dio Europe, bit će također tema razgovora.

LONDON - Ministri vanjskih poslova europske trojke (Francuska, Velika Britanija, Njemačka), te SAD-a, Rusije i Kine, sastat će se kako bi pripremili sastanak o iranskom nuklearnom dosjeu.

PODGORICA - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović posjetit će u ponedjeljak Vatikan i razgovarati s papom Benediktom XVI. Vujanovićev posjet Svetoj stolici u funkciji je afirmiranja dobrih odnosa Crne Gore i Vatikana.

PRAG/BUDIMPEŠTA/BRATISLAVA - Turneja poljskog premijera Kazimierza Marcinkiewicza po zemljama članicama Višegradske skupine.

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad će primiti predsjednike Afganistana i Tadžikistana Hamida Karzaija i Emomalija Rahmonova. Teme razgovora trojice predsjednika bit će odnosi među njihovim zemljama.

MONROVIA - Liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf, koja je pobijedila na izborima 8. studenoga 2005. godine, polaže prisegu.

LOS ANGELES - Svečanost dodjele nagrada Zlatni globus koje dodjeljuju strani novinari u Los Angelesu.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Darko Vlahović

Prije podne: Srđan Baković

Poslije podne: Domagoj Janković

Večer: Sonja Djerasimović

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax: 00 385 1 4808 822

email: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙