FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Telekomunikacijski sektor na udaru prodaja europskih ulagača

LONDON, FRANKFURT, 12. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - FranceTelecomova procjena smanjenja prodaje u 2005. pritisnula jetelekomunikacijski sektor, što je u četvrtak na europskim burzamaspustilo vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.
LONDON, FRANKFURT, 12. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - France Telecomova procjena smanjenja prodaje u 2005. pritisnula je telekomunikacijski sektor, što je u četvrtak na europskim burzama spustilo vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.

Do podneva je londonski Ftse indeks oslabio nekih 0,03 posto, na 5.729 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,2 posto, na 5.523 boda.

Francuska telekomunikacijska tvrtka France Telecom zabilježila je pad cijena dionica za više od osam posto, na 19,76 eura, što je najniža razina od rujna 2004. Posljedica je to njegove objave snižene procjene rasta prihoda u 2005. s ranijih "gotovo tri" na između "dva i tri posto", te predviđanja nižeg rasta i ove godine.

"Raspoloženje prema cijelom telekomunikacijskom sektoru se ohladilo", izjavio je fond menadžer Activesta, Markus Steinbeis.

Osim upozorenja o prihodima, France Telecom predviđa i pritisak na profitne margine u cijelom sektoru a iskazao je i zabrinutost da bi telekomunikacijske tvrtke mogle previše platiti za akvizicije u već neko vrijeme očekivanoj konsolidaciji u tome sektoru. U prosjeku su cijene europskih telekomunikacijskih dionica oslabile 2,1 posto.Taj sektor jedini je lani zabilježio gubitak, i to za otprilike jedan posto.

Ojačale su pak dionice naftnih kompanija nakon što su cijene barela nafte poskupjele jedan posto na njujorškom tržištu. Među dobitnicama ističu se i dionice banke Lloyds TSB, koje su poskupjele za 2,7 posto nakon što im je Merrill Lynch podigao investicijski rejting.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je 0,5 posto, na 16.445 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙