FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje korigirale vrijednosti europskih burzovnih indeksa

LONDON, FRANKFURT, 10. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Nakon dosezanjanajviših razina u protekle četiri i pol godine, cijene dionica naeuropskim burzama u utorak su korigirane u valu dobitonosnih prodaja.
LONDON, FRANKFURT, 10. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Nakon dosezanja najviših razina u protekle četiri i pol godine, cijene dionica na europskim burzama u utorak su korigirane u valu dobitonosnih prodaja.

U takvim uvjetima londonski Ftse indeks bio je do podneva na gubitku 0,5 posto, spustivši se na 5.701 bod. Frankfurtski DAX oslabio je 0,7 posto, na 5.498 bodova.

Na najvećem gubitku bile su dionice osiguravajućih, putničkih te rudarskih kompanija. Uz prodaje radi ostvarivanja dobiti nakon snažnog skoka cijena dionica u posljednje vrijeme, ulagači se pribojavaju podizanja kamatnih stopa u eurozoni nakon što je povjerenje njemačkih ulagača u siječnju skočilo na najvišu razinu u protekle dvije godine.

"Kratkoročno gledano, tržište je poslovalo vrlo dobro, stoga se ne može očekivati da nastavi rasti istim tempom. Svaka rasprodaja kasnije će se pretvoriti u priliku za kupovinu", kazao je Mat Bon, menadžer fonda Canada Life. "Očito je da tržište priželjkuje signal da Europska središnja banka neće biti previše agresivna s podizanjem kamatnih stopa", dodao je.

Od većih gubitnika ističe se dionica rudarske kompanije Rio Tinto, koja je oslabila 2,7 posto. Među osiguravateljima najviše je oslabila dionica Royal&Sun Alliancea, za 2,4 posto.

Putničke i zrakoplovne dionice pogođene su posljedicama izbijanja ptičje gripe u Turskoj. Dionica njemačkog TUI-ja potonula je 3,2 posto, a Lufthanse i Air France-KLM-a za dva posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u utorak je oslabio 1,9 posto, na 16.124 boda. To predstavlja njegov najveći dnevni postotni gubitak u zadnja četiri tjedna, a rezultat je snažnog jena koji je potaknuo prodaje dionica japanskih kompanija izvoznica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙