FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 12. siječnja

ZAGREB, 11. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za četvrtak, 12. siječnja.
ZAGREB, 11. siječnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 12. siječnja.

BEČ - Počinje neformalni sastanak ministara unutarnjih poslova i pravosuđa EU-a koji se do 14. siječnja održava u Beču, u sklopu austrijskog predsjedanja Europskom unijom. Hrvatsko izaslanstvo predvodi ministar unutarnjih poslova Ivan Kirin, a u njemu je i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Na sastanku će se raspravljati i o pitanjima azila i upravljanja migracijama, daljnjem razvoju europskog kaznenog prava i temeljnih ljudskih prava, izgradnji unutarnje sigurnosti te primjene strategije za vanjske odnose na području pravosuđa i unutarnjih poslova.

BERLIN - Ministri vanjskih poslova Francuske, Velike Britanije i Njemačke i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana u četvrtak će u Berlinu razgovarati o najnovijoj eskalaciji napetosti vezanih za irački nuklearni program. Velika Britanija pozvala je u srijedu Vijeće sigurnosti UN-a da razmotri mjere protiv Irana nakon što je ta država nastavila s proizvodnjom nuklearnog goriva. No, iranski tvrdolinijaški predsjednik Mahmud Ahmadinedžad najavio je da će njegova zemlja nastaviti zacrtanim pravcem.

ISTANBUL - Mehmet Ali Agca, Turčin koji je 1981. pokušao ubiti papu Ivana Pavla II, trebao bi u četvrtak biti pušten na slobodu nakon što je iza rešetaka proveo gotovo četvrt stoljeća zbog zločina čiji su motivi i dan danas nerazjašnjeni. Agca (48) se od 2000. nalazi u zatvoru u Istanbulu, kamo je izručen nakon 19 godina provedenih u talijanskim zatvorima zbog teškog ranjavanja pape Ivana Pavla II. 13. svibnja 1981. na Trgu svetog Petra. U četvrtak će biti pušten na slobodu zahvaljujući amnestiji proglašenoj 2002. te smanjenjima zatvorskih kazni u skladu s reformom turskog kaznenog zakona, što je tražila Europska unija. Čim izađe iz zatvora, Agca bi se trebao javiti vojnim vlastima jer još nije ispunio vojnu obvezu, obveznu za svakog Turčina starijeg od 18 godina.

WASHINGTON - U posjet Sjedinjenim Državama stiže njemačka kancelarka Angela Merkel. Jedno od njezinih predizbornih obećanja bilo je i ponovno zatopljenje odnosa između Berlina i Washingtona. Oni su za vrijeme vladavine Gerharda Schroedera, zbog nesuglasica oko vojnog angažmana u Iraku, pali na najnižu razinu u poslijeratnoj povijesti Njemačke. Merkel, međutim, isto kao i njezin prethodnik, odbija njemački vojni angažman u Iraku. Njemačka kancelarka je osim toga prošlog tjedna u jednom intervjuu žestoko kritizirala logor Guantanamo te indirektno zatražila da se on zatvori. Njemačko - američki odnosi su u zadnje vrijeme također bili opterećeni aferom oko ilegalnih letova američke obavještajne službe CIA preko Njemačke.

TOKIO - Zdravstveni stručnjaci iz azijskih država razgovarat će na dvodnevnom sastanku u Tokiju o stanju pripravnosti regije na pojavu ptičje gripe. Cilj konferencije je donošenje akcijskog plana za spriječavanje izbijanja pandemije ptičje gripe. Posebna pozornost bit će posvećena raspodjeli protuvirusnog cijepiva i pravilima za uvođenje karantene.

LONDON - Pred sud u Londonu izaći će deset osoba povezanih s prošlogodišnjim terorističkim napadima na London 21. srpnja. Optuženi su za napade na tri postaje podzemne željeznice i autobus u kojima nije bilo poginulih, ali je ozlijeđeno 16 osoba. Ti su se napadi dogodili dva tjedna nakon onih 7. srpnja, kada su na tri postaje podzemne željeznice i u autobusu živote izgubile 52 osobe, a ranjeno ih je više od 700.

Dežurni urednici:

Noć: Vedrana Mrša

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Domagoj Janković

Telefon: 385 1 4808 645

Telefax: 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙