FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30

ZAGREB, 7. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30sati
ZAGREB, 7. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati

MEKA

Najmanje 76 osoba poginulo je u četvrtak u urušavanju hostela u Meki u kojem su odsjeli uglavnom hodočasnici pristigli na godišnji hadž, priopćili su u petak saudijski dužnosnici. Vlasti su ranije priopćile da su u urušavanju zgrade u središtu svetog muslimanskog grada Meke ozlijeđene najmanje 62 osobe. Dotrajala četverokatnica srušila se u vrijeme kad ogromne mase pristižu na godišnje hodočašće hadž i kad su uske ulice središta Meke bile prepune ljudi. Ta stara zgrada nalazi se nedaleko od Mesdžid-ul-Harama, najsvetijeg mjesta u gradu. Više od milijun hodočasnika u petak je već stiglo u Meku zbog hadža koji će vrhunac doživjeti sljedećeg tjedna. Očekuje se da će ih ukupno biti najmanje 2,5 milijuna. Dužnosnici zasad nisu objavili uzrok rušenja zgrade, a pretpostavlja se da je riječ o dotrajalosti konstruktivnih elemenata.

NEW YORK

Umro je Enrico Di Giuseppe, 73-godišnji operni tenor koji je pjevao u njujorškoj operi Metropolitanu, objavila je njegova supruga.Prema riječima supruge, sopranistice Lorne Ceniceros, Di Giuseppe je umro 31. prosinca od raka, objavio je New York Times.

Di Giuseppe je pjevao s Beverly Sills na mnogim njezinim poznatim nastupima, a s njom je snimio i Normu.Rođen je u Philadelphiji, a specijalizirao se za talijanski repertoar.

U Metu je počeo pjevati 1970. u Madame Butterfly. Dvije godine poslije nastupio je uz Joan Sutherland u Donizettijevoj Kćeri pukovnije.

DUBAI

Zamjenik vođe al-Qaide Ayman al-Zawahri rekao je na videosnimci emitiranoj u petak kako planovi američkoga predsjednika Georgea W. Busha o povlačenju snaga iz Iraka znače da su muslimani pobijedili Washington.Uz to, on je kritizirao islamističke skupine, među ostalima i egipatsko zabranjeno Muslimansko bratstvo, što vjeruju u zapadnjačku demokraciju i sudjeluju u izborima."Bushu, moraš priznati da si poražen u Iraku i Afganistanu i da ćeš uskoro biti i u Palestini", kaže se na snimci emitiranoj na televiziji al-Jazeeri.Ta je televizija objavila kako snimka prvoga zapovjednika ispod Osame bin Ladena, emitirana s engleskim prijevodom, nosi datum muslimanskoga lunarnog mjeseca koji je završio u prosincu."Čestitam muslimanima na pobjedi islama u Iraku. Prije više od godine rekao sam kako je odlazak Amerikanaca iz Iraka samo pitanje vremena", rekao je Zawahri, koji je sjedio uz pušku, s bijelim turbanom na glavi i s naočalama.

NEW DELHI

Dužnosnici Indije i Pakistana u petak su usuglasili ponovno uspostavljanje redovite željezničke veze između te dvije susjedne južnoazijske zemlje, prekinute nakon rata prije gotovo četiri desetljeća.Željeznička veza između Munabaoa u sjeverozapadnoj indijskoj državi Rajasthan i Khokrapura, pakistanskog pograničnog grada u pokrajini Sindh, bit će uspostavljena 1. veljače, dogovoreno je na dvodnevnom sastanku indijskih i pakistanskih dužnosnika u New Delhiju.

ZAGREB/LONDON

Britanski liberalni demokrati, treća po snazi parlamentarna stranka, upali su u neočekivanu krizu kad je njihov čelnik Charles Kennedy priznao da se bori protiv alkoholizma, nakon čega ga je u petak skupina uglednih članova stranke pozvala da odstupi.Kennedy, 46-godišnji Škot omiljen u javnosti, pred televizijskim je kamerama u četvrtak rekao da se zadnjih 18 mjeseci bori protiv toga problema, a da već dva mjeseca nije ni taknuo čašicu, iako neki suradnici kažu da je viđan pijan i u studenome.U petak su ga zastupnici iz vlastite stranke pozvali da odstupi. Od 62 zastupnika liberalnih demokrata, njih 25 izdalo je priopćenje prema kojemu nakon ovoga vikenda "nisu više spremni pristati" na Kennedyjevo vodstvo, objavila je agencija dpa.BBC javlja kako je to priopćenje usporedivo s "ultimatumom" čelniku i predviđa da će se on morati povući.Kennedy vodi liberalne demokrate od 1997.

RIM

Jedna 78-godišnja Talijanka tužila je premijera Silvija Berlusconija zato što joj mirovina nije narasla iako je on tako obećao uoči izbora prije pet godina.Te 2001. kad je predvodio oporbu desnoga centra, Berlusconi je u televizijskome talk-showu najavio da će u slučaju izborne pobjede, a na temelju svoga "ugovora s Talijanima" mirovine povećati na najmanje 516 eura.Berlusconi je te godine dobio izbore, ali Ida Severini, umirovljenica iz gradića blizu Rima i dalje prima mirovinu od 378 eura.Za Corriere della Sera rekla je kako je 2001. glasovala za Berlusconija, zbog obećanja o povećanju mirovina, i sada traži da joj on objasni zašto to obećanje nije ispunio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙