FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alpinist i pisac Heinrich Harrer, autor "Sedam godina u Tibetu", umro u 93. godini života

BEČ, 7. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Austrijski alpinist i pisacHeinrich Harrer, čiji je život portretiran u njegovoj knjizi i kasnijefilmu "Sedam godina u Tibetu", umro je u subotu u dobi od 93. godine,priopćili su austrijski dužnosnici.
BEČ, 7. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Austrijski alpinist i pisac Heinrich Harrer, čiji je život portretiran u njegovoj knjizi i kasnije filmu "Sedam godina u Tibetu", umro je u subotu u dobi od 93. godine, priopćili su austrijski dužnosnici.

Harrer, koji je postao svjetski poznat nakon knjige čiju je filmsku verziju režirao Jean-Jacques Annaud a u kojem je glumio Brad Pitt, umro je u bolnici u Friesachu u Koruškoj u koju je primljen u četvrtak.

Taj pisac dvadesetak knjiga ušao je u povijest alpinizma osvajanjem švicarske planine Eiger sjevernom stranom 1938. godine.

Krajem devedesetih godina priznao je da je bio član njemačke nacističke stranke, u koju ga je primio Adolf Hitler nakon osvajanja Eigera. Međutim, kako je kazao, savjest mu je čista jer su se njegove aktivnosti u stranci svele na pripremu ekspedicije na vrh Nanga Parbat u Kašmiru 1939.

Britanske snage uhitile su ga po povratku s te ekspedicije, nekoliko dana prije početka Drugog svjetskog rata, a nakon što im je uspio pobjeći u Tibet tamo je boravio od 1946. do 1951. i razvio blisko prijateljstvo s Dalai Lamom. Tibetanski vođa kasnije ga je dva puta posjetio i u Koruškoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙