FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podrute: 14. godišnjica pogibije europskih promatrača

PODRUTE, 7. siječnja 2006. (Hina) - U Podrutama, mjestu u bliziniNovoga Marofa, danas je obilježeno 14. godina od pogibije petoricečlanova Promatračke misije Europske zajednice (EZ-a) koji su stradaliu helikopteru raketiranom iz MiG-a tadašnje JNA.
PODRUTE, 7. siječnja 2006. (Hina) - U Podrutama, mjestu u blizini Novoga Marofa, danas je obilježeno 14. godina od pogibije petorice članova Promatračke misije Europske zajednice (EZ-a) koji su stradali u helikopteru raketiranom iz MiG-a tadašnje JNA.

7. siječnja 1992. smrtno su stradali članovi promatračke misije EZ-a - Talijani: pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci, te francuski natporučnik Jean-Loup Eychenne.

Današnja komemoracija započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježje na mjestu njihove pogibije. Vijence su, uz ostale, položila izaslanstva hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Promatračke misije EZ-a, Veleposlanstava Italije i Francuske u Hrvatskoj, članovi obitelji poginulih promatrača, predstavnici varaždinske županije i Marofa i drugi.

Hrvatskog premijera na komemoraciji je predstavljao pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija u Upravi za međunarodne organizacije i sigurnost Pjer Šimunović.

Misa zadušnica za poginule mirovne borce služena je u župnoj crkvi Kraljice mira u Podrutama.

Na današnji dan 1992. dva su helikoptera mirovnih snaga patrolirala sjeverozapadnom Hrvatskom od kojih je jedan srušio MIG tadašnje JNA. Drugi helikopter spustio se na mjesto događaja međutim, posada nije mogla pomoći svojim kolegama koji su poginuli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙