FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 04. siječnja 2006. godine

ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 04.siječnja 2006. godine
ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 04. siječnja 2006. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.847,41 -

Tokyo/NIKKEI 16.361,54 -

London/FTSE-100 5.361,54 5.681,50

Frankfurt/DAX 30 5.501,38 5.460,68

--------------------------------------------------

Cijene američkih dionica uzletjele su u utorak, prvog dana trgovanja u 2006., potaknute signalima da je američka središnja banka Fed blizu završetka podizanja kamatnih stopa, a svoj doprinos dao je i energetski sektor.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 1,2 posto, što predstavlja najveći dnevni postotni dobitak u više od dva mjeseca, završivši poslovanje na 10.847 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 1,7 posto, najviše od travnja lani, pa iznosi 2.243 boda.

Željno iščekivana zabilješka s posljednjeg sastanka Fed-ova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu u prosincu pokazala je da je američka središnja banka blizu završetka 1,5 godišnjeg ciklusa podizanja kamatnih stopa. Na svom posljednjem sastanku Fedovi dužnosnici kazali su da je vjerojatna daljnja umjerena politika zaoštravanja monetarnih prilika, no da daljnji koraci na njezinu zaoštravanju vjerojatno neće biti veliki.

"Fed nam govori da misli na to kako ne bi trebalo gospodarstvo zagušiti visokim kamatnim stopama jer bi to ugrozilo umjereni rast u ovoj godini, a tržište to prihvaća s olakšanjem", ocijenio je raspoloženje na tržištu Ernie Ankrim, glavni investicijski strateg pri Russell Investment Groupu.

Dionice kompanija senzitivnih na izmjene kamatnih stopa poput brokerskih tvrtki, osiguravatelja i banaka, su ojačale, pri čemu se po dobitcima isticala dionica Citigroupa, najveće svjetske financijske institucije, za 1,6 posto.

Rast cijena dionica na samom početku godine potaknuli su i dobitci dionica energetskih kompanija kao što je Exxon Mobil. Njegove dionice ojačale su za 4,1 posto, što je najveći dnevni postotak u gotovo četiri godine, kako cijene sirove nafte rastu zbog posljedica sukoba Rusije i Ukrajine oko cijene plina. Barel nafte na njujorškom tržištu poskupio je za više od dva dolara, na 63,14 dolara.

Na europskim burzama cijene dionica su ojačale, predvođene dionicama naftnih kompanija poput BP-a i Royal Dutch Shella, koje su poskupjele oko tri posto. Londonski Ftse indeks porastao je 1,12 posto, na 5.681 bod. Frankfurtski DAX dobio je 0,2 posto na vrijednosti, završivši trgovanje na 5.460 bodova.

Cijene europskih dionica u srijedu su porasle više od pola posto nakon što je zabilješka s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed signalizirala skori završetak ciklusa zaoštravanja monetarne politike, no njihove dobitke ograničile su vijesti o snažnom potresu koji je pogodio Kalifornijski zaljev.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao gotovo pola posto, dosegnuvši 5.707 bodova, premašivši razinu od 5.700 bodova po prvi put u četiri i pol godine. Dobitak frankfurtskog DAX-a bio je još i veći, u visini gotovo 0,8 posto, popevši se na 5.501 bod.

Na web-siteu pacifičkog centra za obavješćivanje o tsunamijima objavljeno je da potres u Kalifornijskom zaljevu ne predstavlja opasnost od pojave razornih tsunamija, a i američki Geological Survey na svojoj je Internet stranici objavio da zasad nema izvješća o štetama uzrokovanim potresom.

Vodeći dobitnik bio je britanski maloprodajni lanac Next, sa skokom cijena dionica od osam posto, nakon što je izvijestio o snažnim rezultatima prodaje za Božić. Takvi podaci naveli su kompaniju da objavi kako očekuje da će njezina dobit premašiti tržišna očekivanja budući su ulagači uočili veći optimizam među britanskim potrošačima.

"Tržište očajnički traži neke dobre vijesti u sektoru maloprodaje, a ovi su im podaci došli kao na pladnju", kazao je Richard Hunter, čelnik analize britanskih tržišta dionica pri Hargreaves Lansdown Stockbrokers.

Na strani dobitnika bio je i njemački tehnološki div Samsung, čije su dionice ojačale 2,3 posto obzirom da je UBS podigao ciljanu cijenu njegovih dionica sa 75 na 86 eura. Skočile su i dionice Alstoma za 6,2 posto, nakon što je francuska inženjerska grupa izvijestila o prodaji svojeg gubitaškog poslovanja u brodogradnji norveškoj kompaniji Aker Yards.

Nasuprot njima, među rijetkim gubitnicima našao se BASF, s padom cijena dionica od dodatnih jedan posto, budući je njemački kemijski div objavio svoje planove o neprijateljskoj ponudi teškoj 4,9 milijardi dolara u gotovini, za preuzimanje američkog proizvođača pigmenata i kemikalija Engelhard Corp.

Indeks Tokijske burze Nikkei prvi je dan poslovanja u 2006. završio na novoj najvišoj razini u zadnjih pet godina, dosegnuvši 16.361 bod, u plusu za 1,5 posto.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2049 1,2083 1,2006

USD/JPY 115,93 116,31 115,61

GBP/USD 1,7529 1,7535 1,7444

USD/CHF 1,2874 1,2912 1,2842

-------------------------------------------------

Nakon izvješća o snažnom potresu u Kalifornijskom zaljevu, tečaj američkog dolara u srijedu je na svjetskim deviznim tržištima potonuo na najnižu razinu u zadnja dva mjeseca prema euru te u protekla tri tjedna prema švicarskom franku.

Do podneva je njegov tečaj oslabio 1,4 posto prema euru, kojim se trgovalo po 1,2052 dolara. Švicarski franak, koji se tradicionalno smatra sigurnim utočištem za kapital, ojačao je 1,5 posto, pa dolar stoji 1,2874 franaka.

Također, britanska funta poskupjela je 1,2 posto, na 1,7529 dolara. Jen je dobio 0,9 posto na vrijednosti, tako da dolar košta 115,93 jena.

Snažan potres pogodio je u srijedu Kalifornijski zaljev i meksičku obalu, izvijestio je američki Geological Survey web-site, no zasad još nema izvješća o štetama.

Tečaj zelene valute potonuo je nakon prvih izvješća koja ukazuju da je potres pogodio Kaliforniju. Time su nastavljeni njezini gubici započeti u utorak, po objavi zabilješke s posljednjeg zasjedanja Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed koja je pokazala da je rast kamatnih stopa blizu završetka nakon 18 mjeseci postupnog zaoštravanja monetarne politike.

"Bio je to vrlo, vrlo loš početak godine za dolar", istaknuo je Kamal Sharma, valutni strateg u Bank of America. "Fed je signalizirao da neće više biti previše podizanja kamatnih stopa, a to je bio glavni katalizator rasta dolara. Također smo tijekom jutra imali prisutan rizik s potresom", dodao je.

Uz švicarski franak, izvješća o potresu u Kaliforniji potaknula su ulaganja i u američke i europske državne obveznice.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

04.01. USLIB 4,32 4,40 4,54 4,71

04.01. EULIB 2,36 2,39 2,49 2,64

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙