FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vladino izaslanstvo obišlo Obrovac i Knin

OBROVAC/KNIN, 4. siječnja 2006. (Hina) - Vlada će se preko svojihministarstava uključit u izgradnju sustava obrane od poplava gradaObrovca, a s 10 milijuna kuna financirat će projekt uređenja koritarijeke Butižnice, pritoka Krke, čime će konačno biti riješen problem spoplavama na kninskom području.
OBROVAC/KNIN, 4. siječnja 2006. (Hina) - Vlada će se preko svojih ministarstava uključit u izgradnju sustava obrane od poplava grada Obrovca, a s 10 milijuna kuna financirat će projekt uređenja korita rijeke Butižnice, pritoka Krke, čime će konačno biti riješen problem s poplavama na kninskom području.

To su u srijedu u Obrovcu i Kninu najavili potpredsjednik Vlade Damir Polančec i ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić nakon sastanaka vladina izaslanstva s tamošnjim čelnicima.

U vladinu izaslanstvu bio je i ministar mora, prometa, turizma i razvitka Božidar Kalmeta.

Nakon kraćeg radnog sastanka u Obrovcu, kojem su nazočni bili i zadarski župan Ivo Grbić i predstavnici Hrvatskih voda, potpredsjednik Polančec je rekao da će se Vlada preko ministarstava uključiti u izgradnju sustava obrane od poplava u Obrovcu, koji uključuje izgradnju zaštitnog zida i sustav odvodnje.

Sudionicima sastanka zadao je rok da u dva-tri mjeseca utvrde model financiranja sustava obrane od poplave u Obrovcu. Najveći dio troška toga projekta, koji iznosi oko dvanaest milijuna kuna, snosit će Hrvatske vode, čiji je predstavnik na današnjem sastanku izrazio potpunu spremnost za to, zatim Ministarstvo, mora, prometa, turizma i razvitka, Grad Obrovac i Zadarska županija.

Dio projekta izgradnje sustava obrane od poplave već je završen, istaknuo je predstavnik Hrvatskih voda Anđelko Drnas. Dobivena je lokacijska dozvola, očekuje se dobivanje građevinske dozvole, nakon čega će se raspisati natječaj za izvoditelja.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec zaključio je da taj projekt treba biti ostvaren do kraja iduće godine, kako se ne bi više događale poplave u Obrovcu.

Što se tiče samoga projekta sustava obrane od poplave u Obrovcu, on uključuje uređenje obiju obala Zrmanje, ali i cjelovitu sanaciju te obale jer je ona dosadašnjim poplavama potkopana, rekao je Drnas iz Hrvatskih voda. Nakon toga uslijedit će uređenje obalnog zida, kao i gradnja sustava oborinske kanalizacije i fekalnih voda. Cijeli posao koordinirat će Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, a Ministarstvo prostornog uređenja, zaštite okoliša i graditeljstva vodit će računa da se za projekt pravodobno izda građevinska dozvola.

Kasno u utorak Zrmanja se povukla u korito, pa se voda povukla iz dijela grada koji je dva dana bio pod vodom. Šteta još nije utvrđena, pa će u roku osam dana posebno gradsko povjerenstvo utvrditi i poslati Zadarskoj županiji prijedlog za procjenu štete od elementarne nepogode.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić najavila je nakon sastanka vladina izaslanstva s predstavnicima vlasti grada Knina i Šibensko-kninske županije, da će Vlada s 10 milijuna kuna financirati projekt uređenja korita rijeke Butižnice, pritoka Krke. Nakon dvije godine, koliko će trajati taj posao, konačno će biti riješen problem s poplavama na kninskom području, rekla je ministrica.

Potpredsjednik Vlade Polančec najavio je da će država financirati i obnovu dijela prometnice Šibenik - Drniš - Knin, kao i poplavljene Trpimirove ulice u Kninu, te podmiriti troškove oko 60 vatrogasnih intervencija koliko ih je posljednjih dana bilo zbog poplavljenih prizemlja i podruma.

Vladino izaslanstvo i predstavnici lokalnih vlasti obišli su i poplavljena područja u Kninu i okolici, gdje su i dalje na snazi redovite mjere zaštite od poplave.

Vodostaj Krke iznosio je jutros 438 centimetara i za sedam je centimetara niži od onoga u utorak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙