FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat usluga protiv otpuštanja radnika u T-HT-u

ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Sindikat usluga UNI-Cro i njegovihosam udruženih sindikata izrazili su danas podršku Hrvatskom sindikatutelekomunikacija koji je za 12. siječnja najavio prosvjed na Trgu banaJelačića pod nazivom "Pet minuta do dvanaest za radno-socijalnubudućnost radnika T-HT Grupe".
ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Sindikat usluga UNI-Cro i njegovih osam udruženih sindikata izrazili su danas podršku Hrvatskom sindikatu telekomunikacija koji je za 12. siječnja najavio prosvjed na Trgu bana Jelačića pod nazivom "Pet minuta do dvanaest za radno-socijalnu budućnost radnika T-HT Grupe".

Sindikat usluga u otvorenom pismu izražava razočaranje nezainteresiranošću Vlade, kao jednog od vlasnika T-HT-a, za sudbine 648 radnika kojima Uprava T-HT-a planira uskoro otkazati ugovore o radu.

Vlada se trebala ponašati kao odgovoran poslodavac i utjecati da u procesu reorganiziranja T-HT-a ne prevladaju interesi multinacionalne kompanije za povećanjem profita smanjivanjem troškova radne snage, a na uštrb 648 radnih mjesta, ističe sindikat.

Iako je odredbama Kolektivnog ugovora (KU) utvrđeno da će Uprava i Radničko vijeće zajednički izraditi program zbrinjavanja viška radnika, Uprava je zanemarila odredbe KU-a i samostalno izradila taj program, tvrdi sindikat.

Postupak otkazivanja ugovora o radu 648 radnika T-HT-a bio je netransparentan, što potvrđuje činjenica da poslodavac pri određivanju viška radnika nije poštivao zakonske kriterije, odnosno starost radnika, dužinu staža i obveze uzdržavanja.

Do kada će Vlada izvlačiti dividendu iz T-HT-a i koristiti je za proračunske manjkove, umjesto u razvoj novih tehnologija i otvaranje novih radnih mjesta, a istovremeno dopuštati masovno otpuštanje radnika T-HT-a u cilju povećanja dobiti smanjivanjem troškova radne snage, pita sindikat.

Vlada bi morala imati više socijalne osjetljivosti i spremnosti oduprijeti se takvim nastojanjima, te ne dozvoliti da se ulaskom jedne multinacionalne kompanije na hrvatsko tržište, broj radnika sa 12.000 smanji na polovicu, a do kraja 2008. godine možda i na trećinu, naglašava se u otvorenom pismu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙