FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

MOSKVA - Ruski plinski monopolist Gazprom u ponedjeljak je priopćio kako će Europi poslati dodatne količine plina, nakon što je nekoliko zemalja upozorilo da bi moglo doći nestašica uzrokovanih odlukom Moskve da Ukrajini uskrati isporuku plina. Agencija Interfax citirala je Aleksandera Medvedeva, zamjenika predsjednika uprave Gazproma, koji je izjavio da će do utorka navečer Europi biti ponovno potpuno uspostavljena isporuka plina. Medvedev nije spominjao druge detalje. U telegramu, koji je Gazprom poslao ukrajinskoj tvrtki za distribuciju nafte i plina Naftogaz, stoji kako je odobrena isporuka dodatnih 95 milijuna kubičnih metara za europske zemlje. Ističe se da dodatna količina plina nije namijenjena ukrajinskim potrošačima, već potrošačima izvan ukrajinskih granica kao kompenzacija za ukrajinsko otuđivanje plina.

ZAGREB - U nesreći koja se dogodila u ponedjeljak u njemačkom gradu Bad Reichenhallu kada se pod teretom snijega na oko 50 klizača srušio dio krova klizališta, poginula je najmanje jedna osoba, rekao je glasnogovornik policije Fritz Braun, dodajući kako pretpostavlja da bi moglo biti još mrtvih i teže ozlijeđenih, izvijestile su agencije. Spasilačke ekipe koje su s vatrogascima odmah stigle na mjesto nesreće evakuirale su desetak lakše ozlijeđenih, prenosi France presse.

BEČ - Austrijanci žele iskoristiti šestogodišnji predsjedateljski mandat EU-om za izgradnju prostora za vojno-civilne operacije, izjavio je u ponedjeljak austrijski ministar obrane Guenther Platter, dodavši kako bi se radilo o koordinacijskom centru EU-a za vojne operacije širih razmjera. Platter je kazao da već postoji Koordinacijski centar za vojno-civilne operacije, a trebao bi postati operativan polovinom ili potkraj 2006. Austrijsko ministarstvo obrane namjerava se više vojno angažirati na području balkanskih zemalja.

TEHERAN - Iranska je vlada u ponedjeljak zabranila jedan dnevni list, te najavila zabranu tiskanja lista namijenjenog ženama, a riječ je o prvim mjerama koje su poduzete protiv slobode tiska otkako je na vlast u kolovozu 2005. došao tvrdolinijaški predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. U priopćenju ministarstva kulture nevodi se da se Odbor za nadgledanje tiskovina složio oko privremenog ukinuća lista Azija i ženskog lista Nour-e Banovan, te je naredio da se njihovi slučajevi pošalju na sud. Za ovakav postupak nije dano obrazloženje iako je novinar gospodarskog lista Azija rekao da je list u proteklih nekoliko mjeseci dobio opomenu zbog objavljivanja slika žena koje nisu bile dolično odjevene.

BAGDAD - Ukupno 5713 Iračana, od kojih više od 4000 civila, poginulo je u toj zemlji u nasilju tijekom 2005., prema službenim statistikama, prvima te vrste nakon invazije na zemlju u ožujku 2003. prenosi AFP. Prema statistikama ministarstava obrane, unutrašnjih poslova i zdravstva civilni, u 2005. bilo je 4020 civilnih žrtava i 1693 žrtve među pripadnicima snaga reda. Broj ranjenih dosegao je 8378, među kojima 6065 civila.

WASHINGTON - U eksploziji koja se u ponedjeljak dogodila u jednom rudniku ugljena u američkoj saveznoj državi Zapadnoj Virdžiniji najmanje je 12 rudara ostalo blokirano pod zemljom, izjavili su državni i lokalni dužnosnici.Šest se rudara uspjelo izvući iz rudnika Sago gdje je do eksplozije došlo u 8 h po lokalnom vremenu, dok ih je 12 ostalo blokirano pod zemljom, rekla je Louise Bleigh, dužnosnica lokalnih vlasti u Tallmansvilleu, u Zapadnoj Virdžiniji. Uzrok eksplozije je još uvijek nepoznat.

RIJAD - Iako je više od 1.3 milijuna muslimana već pristiglo u Saudijsku Arabiju na hadž, redovito godišnje hodočašće, očekuje se da će zbog pitanja sigurnosti njihov broj ove godine biti malo manji nego li prošle godine, rekao je u ponedjeljak jedan saudijski dužnosnik. Očekuje se da će do nedjelje u sveti muslimanski grad Meku stići oko 1.5 milijun hodočasnika kako bi prošli petodnevni ritual koji je dužan obaviti svaki musliman barem jednom tijekom svog životnog vijeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙