FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 2. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 2. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je u ponedjeljak pismo predsjedniku Nacionalnog vijeća Republike Austrije Andreasu Kholu povodom početka austrijskog predsjedanja Europskom unijom, priopćio je Ured predsjednika Sabora. "U povodu jučerašnjeg početka predsjedanja Republike Austrije Europskom unijom s osobitim zadovoljstvom upućujem Vama i svim predstavnicima austrijske zakonodavne i izvršne vlasti čestitke i najbolje želje da u narednih šest mjeseci uspješno završite ovu iznimno složenu i odgovornu zadaću", stoji u pismu. Šeks je u pismu Kholu zahvalio u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno na potpori koju je Austrija kontinuirano pružala Hrvatskoj na njenom euro-integracijskom putu.

BERLIN - Državno odvjetništvo u Berlinu zaprimilo je sedam kaznenih prijava protiv bivšega kancelara Gerharda Schroedera zbog navodne zloupotrebe položaja, javlja tjednik "Focus" u ponedjeljak. Schroederu se predbacuje da je, dok je još obnašao dužnost kancelara, pripremao ulazak u nadzorni odbor rusko-njemačkog projekta Baltičkog plinovoda koji je u većinskom vlasništvu ruskog energetskog koncerna Gazprom. Vijest o Schroederovu ulasku u nadzorni odbor baltičkog plinovoda početkom prosinca izazvala je ogorčenost njemačke javnosti.

ZAGREB - Naoružana skupina napala je u ponedjeljak u Bagdadu konvoj turskog izaslanika u Iraku i zadala mu lakše ozljede, objavila je policija u glavnome gradu, a Irak bilježi više od deset mrtvih, javljaju agencije. Na cesti za bagdadsku zračnu luku dogodio se napad na turskog diplomata Unala Cevikoza dok se vraćao u svoj ured u zapadnom dijelu Bagdada, prenosi Reuters. U samoubilačkom napadu automobilom bombom na autobus s policijskim novacima, u području Baqube, 60 kilometara sjeverno od Bagdada ubijeno je sedam osoba. U glavnome gradu naoružani napadači iz dvaju vozila pucali su na radnike i ubili petoricu, objavila je policija.

TEHERAN - Oko 12.556 Iranaca trenutačno je zaraženo virusom HIV-a, a kod 631 razvio se AIDS, prema posljednjim podacima ministarstva zdravstva, prenosi agencija Isna u ponedjeljak. U travnju 2005. ministarstvo je objavilo da je 10.265 osoba zaraženo virusom, a najzahvaćanija je dobna skupina između 25 i 34 godine. Bolest, prema službenim podacima, pogađa uglavnom muškarce te je HIV-om zaraženo 11.875 muškaraca i 681 žena. Virus se i dalje najčešće prenosi intravenozno među narkomanima (62,3 posto), nakon čega slijede "neodređeni uzroci" (27,9 posto) i zatim spolni kontakti. Prema izvješću od AIDS-a je umrlo ukupno 1457 osoba.

RAMALLAH - Skupina od 32 promatrača Europske unije stigla je u 16 okruga na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze u ponedjeljak rano ujutro i počeli su pripreme za promatranje palestinskih parlamentarnih izbora zakazane za 25. siječnja, priopćio je njihov glasnogovornik. Palestinski predsjednik Mahmud Abas za to je vrijeme pod pojačanim pritiskom članova svoje stranke Fataha da odgodi glasovanje zbog straha od poraza od radikalnih islamista iz Hamasa ili od mlađih izazivača iz Fataha. Nekadašnji zamjenik palestinskoga premijera Nabil Šaat rekao je u ponedjeljak za ak-Ayyam, dnevnik sa sjedištem u Ramallahu, kako će Palestinska samouprava otkazati izbore ne dopusti li Izrael Palestincima koji žive u istočnome Jeruzalemu da glasuju u tome gradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙