FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješće: Al Qaida "stalna i evoluirajuća" prijetnja SAD-u (šire)

WASHINGTON,17. srpnja(Hina) - Teroristička mreža Al Qaida vjerojatno će nastojati podići razinu kontakata i sposobnosti svog ogranka u Iraku i proširiti suradnju s terorističkim skupinama u regiji, kako bi izvela napad na SAD, ocjenujuje se u novoj američkoj Nacionalnoj obavještajnoj procjeni, objavljenoj u utorak.
WASHINGTON,17. srpnja(Hina) - Teroristička mreža Al Qaida vjerojatno će nastojati podići razinu kontakata i sposobnosti svog ogranka u Iraku i proširiti suradnju s terorističkim skupinama u regiji, kako bi izvela napad na SAD, ocjenujuje se u novoj američkoj Nacionalnoj obavještajnoj procjeni, objavljenoj u utorak.

Ocjenjuje se da je rat u Iraku pomogao širenju i jačanju utjecaja Al Qaide među sunitskim ekstremistima.

"Povezanost s Al Qaidom u Iraku pomaže središnjoj terorističkoj mreži da aktivira širu sunitsku ekstremističku zajednicu, prikupi sredstva te unovači i indoktrinira operativce za napade, uključujući i za one u SAD-u".

Procjenjuje se da je Al Qaida sačuvala ili obnovila ključne elemente sposobnosti za napad na SAD, uključujući utočišta u Pakistanskom federalno upravljanom plemenskom području (FATA), operativne zapovjednike i najviše vodstvo.

"Iako smo otkrili samo šaku pojedinaca u SAD povezanih s glavnim vodstvom Al Qaide od 11. rujna 2001., procjenjujemo da će Al Qaida intenzivirati napore da ovdje ubaci svoje operativce", navodi se u deklasificiraniom zaključcima Nacionalne obavještajne procjene, dokumenta koji se izrađuje na konsenzusu analiza 16 američkih obavještajnih agencija i čiji je zaključci ponekad objavljuju.

"Kao rezultat toga prosuđujemo da je SAD trenutačno pod povišenom prijetnjom", ističe se u izvješću.

Također se procjenjuje kako su zavjere Al Qaide za napad na SAD vjerojatno i dalje usredotočene na važne političke, ekonomske i inafrastrukturne ciljeve kako bi se izazvale masovne žrtve, vizualno dramatično razaranje, kasniji gospodarski potresi te strah među stanovništvom.

"Procjenjujemo da će Al Qaida i dalje nastojati pribaviti kemijski, biološki ili nuklearni materijal te da ga ne bi oklijevala upotrijebiti ako razvije dovoljne sposobnosti", zaključuje se u procjeni.

Također se navodi kako bi u iduće tri godine i libanonski Hezbolah, koji je i ranije izvodio amtiameričke napade izvan SAD, mogao razmotriti napad na tlu SAD u slušaju izravne američke prijetnje toj skupini ili Iranu.

Analizirajući širenje radikalnih, posebno salafističkih, internet stranica s agresivnom antiameričkom retorikom i rastući broj samostalno nastalih ćelija u zapadnim zemljama, izvješće navodi da se radikalni i nasilni segment muslimanske zajednice na Zapadu širi, uključujući tu i SAD. No, zaključuje se da "unutarnja teroristička prijetnja" nije tako ozbiljna kao u Europi.

Nacionalna obavještajna procjena konstatira kako su protuteroristički napori u svijetu u zadnjih pet godina ipak ograničili sposobnosti Al Qaide za napade u SAD i učinili da se takav napad među terorističkim skupinama smatra teže izvedivim nego prije 11. rujna 2001.

No izražava se zabrinutost da bi razina međunarodne suradnje na tom planu mogla opasti s udaljavanjem od 11. rujna i predodžbom o opadanju prijetnje.

U zaključku dokumenta se navodi kako sposobnost da se otkriju šire i mnogostruke terorističke zavjere u sadašnjem okruženju ostaje izazov, s obzirom na sadašnje defanzivne napore i sredstva SAD da se one otkriju.

Nacionalni obavještajni direktor Mike McConnell u utorak je o Nacionalnoj obavještajnoj procjeni brifirao predsjednika SAD Georgea W. Busha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙