FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gates o širenju i decentralizaciji Al Qaide

WASHINGTON,13. srpnja(Hina) - Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je jutros na brifingu u Pentagonu da se teroristička mreža Al Qaida širi u sjevernoj Africi kroz labavu mrežu skupina koje dijele istu ideologiju.
WASHINGTON,13. srpnja(Hina) - Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je jutros na brifingu u Pentagonu da se teroristička mreža Al Qaida širi u sjevernoj Africi kroz labavu mrežu skupina koje dijele istu ideologiju.

Gates je kazao kako američka obavještajna izvješća upućuju na to da u zemljama Magreba, Maroku, Alžiru i Tunisu Al Qaida uspostavlja veze s terorističkim skupinama.

"U Magrebu se praktično udružuje nekoliko terorističkih skupina pod okriljem Al Qaide. To je najnovije područje gdje se ona pojavljuje kao relativno koherentna organizacija", rekao je Gates.

Nakon svrgavanja talibana u Afganistanu 2002. i 2003. vodstvo Al Qaide stalno je u bijegu u primitivnim uvjetima i zato organizacija više nije centralizirana, već je čine manje ili više autonomne skupine kao što je ona u Iraku ili u Magrebu, dodao je čelnik Pentagona.

"Riječ je o evoluciji Al Qaide u širu organizaciju u kojoj je niz autonomomnih ili poluatuonomnih organizacija koje djeluju pod 'kišobranom' Osame bin Ladena", rekao je Gates.

On je opisao Al Qaidu kao organizaciju koja djeluje s franšizom, što je termin koji je u petak upotrijebio i glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

"Sada se događa da imate decentraliziranu Al Qaidu koja ima franšizne operacije diljem svijeta i gdje se komunicira korištenjem interneta, videa, i vrlo sofisticiranih tehnika. Dijele se financije, taktika, strategije novačenja i komunikacije", rekao je Snow.

Na pitanje novinara ministru Gatesu zašto spominje Bin Ladena u sadašnjem vremenu, odgovorio je "zato što nemamo dokaza da je mrtav... Nemamo dokaza da je živ, ali nemamo ni da je mrtav."

Na traženje da komentira izvješće o ispunjavanju sigurnosnih "odrednica" od strane iračke vlade, posebno dio u kojem je konstatirano kako je došlo do opadanja sektaškog nasilja iako irački civili masovno ginu od automobila bomba, Gates je kazao kako su to odvojene kategorije u ukupnome iračkom nasilju.

Kao žrtve sektaškog nasilja među šijitima i sunitima vode se ubijeni u pohodima "odreda smrti" i sličnih skupina, dok se ubijeni u eksplozijama automobila bomba vode odvojeno, objasnio je.

Pitanje kako to da ukupna razina nasilja u Iraku nije opala, iako je manji broj žrtava sektaškog nasilja, ostalo je bez ministrova odgovora.

(Hina) xdh yvm

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙