FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice traži još dva mjeseca strpljenja za novu strategiju u Iraku

WASHINGTON,13. srpnja 2007.(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u petak je od kongresnika koji kritiziraju rat u Iraku zatražila još dva mjeseca strpljenja za provedbu nove američke strategije, nakon čega će se, kako je rekla, "zacrtati novi koherentan put dalje".
WASHINGTON,13. srpnja 2007.(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u petak je od kongresnika koji kritiziraju rat u Iraku zatražila još dva mjeseca strpljenja za provedbu nove američke strategije, nakon čega će se, kako je rekla, "zacrtati novi koherentan put dalje".

Dan nakon izvješća administracije o djelomičnom ili slabom napretku iračke vlade u provedbi reformi i donošenja zakona o povlačenju američkih snaga iz Iraka do travnja 2008. u Predstavničkom domu Kongresa, Rice je u intervjuu nacionalnim TV mrežama kazala kako će se, "kada predsjednik George W. Bush u rujnu dobije izvješće generala (Davida) Petraeusa i veleposlanika (Ryana) Crockera, moći zacrtati koherentan put dalje".

Petaraeus je zapovjednik američkih snaga u Iraku, a Crocker veleposlanik SAD u Bagdadu.

"Sada provodimo strategiju koju je predsjednik objavio u siječnju. Dopustiti toj strategiji da se iscrpi, a raditi procjene kada naši ljudi na terenu budu spremni za procjene, mislim da je najmudriji smjer", kazala je Rice za ABC-evu emisiju "Good Morning America".

Ističući kako bi i administracija željela da je ostvaren veći napredak, Rice je kazala da je iračka vlada premijera Nurija al Malikija ipak ostvarila rezultate na nekim područjima, posebno pohvalivši napredak na ispunjenju nekih sigurnosnih ciljeva.

Također je ukazala na smanjenje sektaškog nasilja u Bagdadu i promjenu u pokrajini Anbar, gdje su lokalni šeici, sunitski plemenski poglavari, "preuzeli ulice od Al Qaide".

Na pitanje što iračka vlada može učiniti do rujna, poručila je kako je "nužan napredak na donošenju zakona koji su temljni za pomirbu".

Tu su zakoni o podjeli prihoda o nafte, amnestiji za članove bivše vladajuće stranke Baath i ravopravnoj zastupljenosti manjina u javnim službama, kao mjere protiv diskriminacije manjinskih sunita, koji je vlada podnijela na usvajanje parlamentu, ali oni još nisu ušli u proceduru a irački parlament u kolovozu ide na ljetnu stanku.

Državna tajnica Rice i ministar obrane Robert Gates krajem srpnja i početkom kolovoza posjetit će Bliski istok u sklopu diplomatske inicijative za uključivanje iračkih susjeda i ključnih zemalja regije u stabiliziranje Iraka, najavio je u četvrtak predsjednik Bush.

Iz State Departmenta je najavljeno da će državna tajnica Rice do tada odgoditi svoj posjet Jeruzalemu i Ramallahu, prvotno planiran za 16. do 20. srpnja, te da će se točan raspored posjeta objaviti kasnije.

Is sličnih je razloga otkazan i njezin posjet DR Kongu, a za sada ostaje plan da u razdoblju od 16. do 20. srpnja sudjeluje na forumu o razvoju Afrike u Accri, u Gani i posjeti Portugal, koji je u lipnju preuzeo predsjedavanje Europskom unijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙