FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast industrijske proizvodnje na mjesečnoj i godišnjoj razini

ZAGREB, 5. srpnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 5. srpnja 2007. (Hina) -

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju ove godine porasla je za 0,6 posto u odnosu na travanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine bila veća za 7,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Ukupna industrijska proizvodnja u razdoblju od lipnja 2006. do svibnja 2007. u usporedbi s istoimenom proizvodnjom iz razdoblja od lipnja 2005. do svibnja 2006. veća je pak za 6,3 posto.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u svibnju je u odnosu na prethodni mjesec zabilježen rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji za 0,7 posto, koliko je iznosio i u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom, dok je u rudarstvu i vađenju proizvodnja smanjena 0,3 posto.

Na godišnjoj pak razini, u svibnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, najviše je, za 10,2 posto, porasla proizvodnja u prerađivačkoj industriji. Proizvodnja u rudarstvu i vađenju povećana je 5,2 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom smanjena za 3,9 posto.

Riječ je o podacima izračunatim iz indeksa trend-ciklusa, koji je serija desezoniranih indeksa iz koje je isključen utjecaj slučajne sastavnice.

Promatrano pak prema Glavnim industrijskim grupacijama, u svibnju ove godine prema istom lanjskom mjesecu najveći rast proizvodnje bilježi se kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 20,4 posto.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda povećana je istodobno za 15,8 posto, intermedijarnih proizvoda za 9,3 posto, netrajni proizvodi za široku potrošnju za 6,1 posto te proizvodnja energije za 1,8 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙