FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnja inflacija u svibnju 2,2 posto

ZAGREB, 14. lipnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 14. lipnja 2007. (Hina) -

Statistika

Godišnja inflacija u svibnju 2,2 posto

Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskoj su u svibnju u odnosu na travanj u prosjeku bile više za 0,5 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na svibanj prošle godine, više za 2,2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

To je smanjenje stope inflacije na godišnjoj razini u odnosu na travanj za 0,1 postotna boda, budući je inflacija u travnju, prema istom mjesecu prošle godine, iznosila 2,3 posto.

U godišnjem prosjeku, odnosno u razdoblju od lipnja prošle do svibnja ove godine u odnosu na isto razdoblje godinu prije, potrošačke cijene su u prosjeku porasle za 2,5 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u svibnju ove godine u odnosu na mjesec prije, najviše su porasle cijene odjeće i obuće, za 2,2 posto, alkoholnih pića i duhana, za 1,8 posto te rekreacije i kulture, za 0,9 posto.

Cijene prometa povećane su za 0,8 posto, pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja te ostalih dobara i usluga za 0,4 posto, a cijene prehrane i bezalkoholnih pića te cijene ugostiteljskih usluga u svibnju su u odnosu na travanj bile više za 0,2 posto.

Porast indeksa potrošačkih cijena na mjesečnoj razini ublažile su cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su u svibnju u odnosu na travanj u prosjeku bile niže za 0,7 posto.

Istodobno su cijene komunikacija i obrazovanja u svibnju u prosjeku ostale na razini cijena iz travnja.

Cijene odjeće i obuće i na godišnjoj razini bilježe najveći porast, 5,6 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj.

Cijene prometa u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine više su za prosječno 2,9 posto, alkoholnih pića i duhana za 2,7 posto, dok cijene prehrane, koje u izračunu indeksa potrošačkih cijena imaju najveći, 27,69 postotni udio, istodobno porasle za 1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙