FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 5. srpnja

ZAGREB, 4. srpnja 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtka, 5. srpnja.
ZAGREB, 4. srpnja 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtka, 5. srpnja.

ZAGREB - Agencija za promicanje izvoza i ulaganja potpisat će sporazum o suradnji s španjolskom poslovnom udrugom ASECAM, što će joj donijeti izravne kontakte sa više od 150 tvrtki članica te španjolske udruge te mogućnost proširenja izvoznih programa hrvatskih proizvođača iz sektora drvne, farmaceutske i kemijske industrije na španjolsko tržište. Ta će suradnja biti predstavljena na konferenciji za novinare, nakon koje će se održati i sastanak s predstavnicima španjolske kompanije "Green Fusion" sa područja obnovljivih izvora energije o mogućnostima ulaganja te kompanije u Hrvatsku (10,30 sati, APIU, Hebrangova 34/II).

ZAGREB - Zagrebački Ekonomski fakultet i Zagrebačka banka predstavit će na konferenciji za novinare zajedničku 'affinity Visa Electron" kreditnu karticu namijenjenu studentima toga Fakulteta. (11 sati, Ekonomski fakultet, Trg J.F.Kennedya 6).

ZAGREB - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju ove godine porasla je za 0,6 posto u odnosu na travanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine bila veća za 7,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u svibnju je u odnosu na prethodni mjesec zabilježen rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji za 0,7 posto, kao i u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom, dok je u rudarstvu i vađenju proizvodnja smanjena 0,3 posto. Na godišnjoj pak razini, u svibnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, najviše je, za 10,2 posto, porasla proizvodnja u prerađivačkoj industriji. Proizvodnja u rudarstvu i vađenju povećana je 5,2 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom smanjena za 3,9 posto. Riječ je o podacima izračunatim iz indeksa trend-ciklusa, koji je serija desezoniranih indeksa iz koje je isključen utjecaj slučajne sastavnice.

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu za travanj ove godine iznosila je 5.696 kuna, što je za 96 kuna ili za 1,7 posto manje nego u ožujku. Prosječna zagrebačka neto plaća za prva četiri mjeseca ove godine iznosi 5.683 kune i u usporedbi s istim razdobljem prošle godine nominalno je porasla za 5,4 posto, podaci su Odjela za statistiku Gradskog zavoda za prostorno planiranje. Među pojedinim djelatnostima najviša prosječna neto plaća za travanj u pravnim osobama u Zagrebu isplaćena je u osiguranju i mirovinskim fondovima, osim obveznog osiguranja, u iznosu od 9.171 kune. Najniže su pak plaće za travanj imali zaposleni u proizvodnji odjeće, doradi i bojanju krzna u iznosu na 2.532 kune.

ZAGREB - Zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima na kraju svibnja bile su 0,6 posto niže u odnosu na stanje s kraja travnja, dok su u usporedbi sa zalihama na kraju svibnja prošle godine veće za 3,2 posto, prvi su rezultati koje je objavio Državni zavod za statistiku. Prema područjima djelatnosti na mjesečnoj razini, odnosno u svibnju prema travnju, zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u rudarstvu i vađenju manje su za 0,4 posto, a u prerađivačkoj industriji, koja u strukturi fizičkog obujma zaliha ima udio 95,43 posto, smanjene su za 0,6 posto. Na godišnjoj razini zalihe su u prerađivačkoj industriji povećane za 2,9 posto, dok su u rudarstvu i vađenju istodobno veće za 9,4 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙