FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brazil, Rusija, Indija i Kina pretekli SAD u energetici - istraživanje

UJEDINJENI NARODI, 26. lipnja 2007. (Hina/AP) - Najveće prijetnje američkoj gospodarskoj sili - Brazil, Rusija, Indija i Kina - nadmašili su dominaciju SAD-a u globalnoj energetskoj industriji, pokazala je najnovija studija ulagačke banke Goldman Sachs.
UJEDINJENI NARODI, 26. lipnja 2007. (Hina/AP) - Najveće prijetnje američkoj gospodarskoj sili - Brazil, Rusija, Indija i Kina - nadmašili su dominaciju SAD-a u globalnoj energetskoj industriji, pokazala je najnovija studija ulagačke banke Goldman Sachs.

Jačanje gospodarske moći tih četiriju zemalja - novih gospodarskih divova objedinjenih pod zajedničkim nazivnikom BRIK - već je očigledno u metalurškom i rudarskom sektoru, a polako se počinje osjećati i u osiguravateljskoj te potrošačkim industrijama, kazao je Anthony Ling, upravni direktor te ulagačke banke.

"Za sve kompanije koje djeluju globalno, svijet se mijenja sve brže, donoseći veće izazove nego ikada ranije - to je istinska globalizacija", kazao je on. Jedna od značajnijih promjena je rast gospodarstava BRIK-a, dodao je.

Prema studiji Goldman Sachsa, krajem prvog Zaljevskog rata 1991. od 20 po tržišnoj kapitalizaciji najvećih kompanija u sektoru energetike, njih je 55 posto bilo američko, a 45 posto europsko.

No, u 2007. 35 posto od 20 najvećih energetskih tvrtki dolazi iz zemalja BRIK-a, dok je njih oko 35 posto europsko, a oko 30 posto američko, ističe se nadalje u toj studiji. "SAD sada zaostaje, s najmanjim postotkom energetskih tvrtki u svijetu", ističe Ling.

"Uzmemo li da je globalna industrija resursa tradicionalan predvodnik što se tiče globalnih trendova, počet ćemo isti trend zamjećivati i u rudarskoj industriji, gdje je 20 posto od vodećih 20 kompanija trenutno iz zemalja BRIK-a", kazao je on. "Uvjereni smo da će se isti obrazac ponavljati u svim drugim industrijama".

Taj je obrazac već prisutan u osiguravateljskom sektoru, u kojemu su zemlje BRIK-a zaslužne za oko 10 posto vodećih 20 kompanija, te u svjetskoj industriji osvježavajućih pića, u kojoj se nove gospodarske sile već počinju profilirati s oko 5-postotnim udjelom.

Ling predviđa da će BRIK uskoro započeti s prodorom u prehrambenom i farmaceutskom sektoru.

Ne uzmu li ulagači i korporacije u obzir rastuću snagu BRIK-a u globalnom gospodarstvu, počet će zaostajati u rastu ulaganja i gubiti konkurentsku prednost svojih kompanija, upozorio je nadalje Ling, govoreći na tiskovnoj konferenciji pred samit u Ženevi 5. i 6. srpnja o svjetskoj inicijativi Ujedinjenih naroda (UN) Global Compact (Svjetski sporazum).

Radi se o inicijativi pokrenutoj 2000. s ciljem povezivanja poslovnog sektora s agencijama UN-a, vladama i civilnim društvom u podržavanju temeljnih društvenih vrijednosti koje se odražavaju u 10 principa na kojima se taj sporazum temelji, a koji uključuju poštivanje ljudskih prava i pošteni rad, odgovorno ponašanje prema okolišu te antikorupcijske mjere.

Studija Goldman Sachsa, koja analizira učinak tih čimbenika u nekoliko industrijskih sektora, bit će objavljena 3. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙