FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potražnja za eurima unatoč nešto lošijim pokazateljima

LONDON , 24. lipnja 2007. (Hina/Reuters) - Unatoč manje ohrabrujućim gospodarskim pokazateljima iz eurozone, euro je u proteklom tjednu ostvario dobitke prema američkoj i japanskoj valuti.
LONDON , 24. lipnja 2007. (Hina/Reuters) - Unatoč manje ohrabrujućim gospodarskim pokazateljima iz eurozone, euro je u proteklom tjednu ostvario dobitke prema američkoj i japanskoj valuti.

Jedinstvena europska valuta u proteklom je tjednu ojačala za 0,6 posto u odnosu na dolar, pa se njome potkraj tjedna trgovalo po 1,3469 dolara.

Blage pritiske tečaju eura izazvali su međutim najnoviji gospodarski pokazatelji. Indeks povjerenja njemačkih ulagača ZEW zabilježio je u lipnju pad na 20,3 boda u odnosu na 24,0 bodova zabilježenih u svibnju. Iako nije bitno promijenilo kratkoročna očekivanja o najmanje jednom dodatnom podizanju ključnih kamatnih stopa u eurozoni u ovoj godini s važeće razine od 4,0 posto, najnovije je očitovanje indeksa ZEW pokvarilo raspoloženje među ulagačima.

"ZEW je pokvario raspoloženje. Očitovanja nisu bila dramatično loša ali su bila slabija no što se očekivalo. Kada su u pitanju podaci iz eurozone, navikli smo na dobre pokazatelje pa je loše očitovanje loša vijest. Stoga je euro kratkotrajno ponovno kliznuo ispod razine od 1,34 dolara", zaključila je Audrey Childe-Freeman iz CIBC World Markets-a.

Nadalje, veće dobitke eura spriječio je i podataka o neočekivanom padu osobne potrošnje u Francuskoj u svibnju za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Analitičari su očekivali rast potrošnje za 0,5 posto.

S druge strane, tečaj jena bio je pod pritiskom izjave guvernera središnje japanske banke Toshihikoa Fukuija koji je nakon odluke o zadržavanju ključnih kamatnih stopa na 0,5 posto gotovo isključio mogućnost njihova podizanja u srpnju. Jen je dodatno pritisnula sklonost ulagača rizičnijoj imovini. Njihov je apetit potaknuo val vezane trgovine jenom radi financiranja kupovine valuta s višim prinosima. Krajem tjedna njegov je tečaj iznosio 123,8 jena za dolar i 166,8 jena za euro.

"Naglasak je na vezanoj trgovini. Budući da je guverner središnje japanske banke Fukui signalizirao da stope neće biti podignute sve dok potrošnja ne bude snažnija, jen će biti pod pritiskom razlika u kamatnim stopama", istaknula je Antje Praefcke iz frankfurtskog Commerzbank-a.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta koja je ojačala prema dolaru i euru nakon što su zabilješke sa sastanka središnje britanske banke pokazale da su čak četiri člana monetarnog odbora bila protiv odluke o zadržavanju ključnih kamatnih stopa na važećoj razini, izjasnivši se za njihovo podizanje.

Podršku je crpila zbog signala njihova podizanja u srpnju. Funta je tako ojačala prema dolaru na najvišu razinu u protekla dva tjedna od 1,999 dolara, približivši se ponovno najvišim vrijednostima prema zelenoj novčanici u proteklih 26 godina, iznad razine od dva dolara za funtu, zabilježenima tijekom travnja. Na tjednoj razini bilježi dobitak od 1,2 posto. Dosegnula je i najvišu razinu prema euru u protekla tri i pol mjeseca od 0,6727 funte za euro.

Švedska je kruna također ojačala, zabilježivši najveći skok tečaja prema euru u jednodnevnoj trgovini, pa se njome trgovalo po 9,422 krune za euro. Povod tomu bila je odluka središnje švedske banke o podizanju ključne kamatne stope na 3,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙