FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokrivenost uvoza izvozom 46,4 posto

ZAGREB, 31. svibnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 31. svibnja 2007. (Hina) -

Hrvatski robnu razmjenu s inozemstvom u prva četiri mjeseca ove godine karakterizira i dalje niža stopa rasta izvoza od uvoza, visok rast deficita i smanjenje pokrivenosti uvoza izvozom na 46,4 posto.

Robni je izvoz, izražen u američkim dolarima, u prva četiri mjeseca iznosio 3,58 milijardi dolara, što je za 16,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz istodobno povećan za 20,2 posto te je iznosio 7,73 milijarde dolara, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Tako je deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom premašio iznos od 4,1 milijardu dolara, što je pak za 800 milijuna dolara ili za 23,9 posto viši deficit nego u prva četiri prošlogodišnja mjeseca.

Pokrivenost uvoza izvozom smanjena je na 46,4 posto sa 48 posto u prva četriri mjeseca prošle godine.

Vrijednost izvoza je u četriri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani povećana za 500 milijuna dolara, a vrijednost uvoza za 1,3 milijardu USD.

S obzirom na smanjenje tečaja dolara na godišnjoj razini od oko 8 posto, podaci izraženi u kunama daju znatno niže stope rasta.

Robni izvoz, ostvaren u vrijednosti nešto većoj od 20 milijardi kuna, zabilježio je rast 6,8 posto posto, dok je uvoz, u visini od 43,1 milijardu kuna, porastao za 10,5 posto.

Samo u travnju izvezeno je roba za 954,7 milijuna dolara, no istodobno je uvoz iznosio više od 2,1 milijarde dolara, pa je pokrivenost uvoza izvozom u tom mjesecu iznosila niskih 44,7 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙