FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i EU osudili ubojstvo libanonskog zastupnika

WASHINGTON/BERLIN, 13. lipnja 2007. (Hina) - Sjedinjene Države i EU "najodlučnije" su osudili u srijedu bombaški napad u Bejrutu u kojem je ubijen libanonski parlamentarni zastupnik Walid Eido zajedno sa sinom i više drugih osoba.
WASHINGTON/BERLIN, 13. lipnja 2007. (Hina) - Sjedinjene Države i EU "najodlučnije" su osudili u srijedu bombaški napad u Bejrutu u kojem je ubijen libanonski parlamentarni zastupnik Walid Eido zajedno sa sinom i više drugih osoba.

"Osuđujemo taj teroristički čin" koji će samo pojačati odlučnost pristaša demokracije u Libanonu, kazao je novinarima glasnogovornik State departmenta Sean McCormack dodajući kako je cilj tog čina "slabljenje odlučnosti Libanonaca i sprečavanje demokratskog procesa namijenjena izgradnji prosperitetnijeg Libanona, stabilnijeg i slobodnog od bilo kakvog stranog utjecaja".

Bijela kuća je izrazila punu potporu libanonskoj vladi u njezinoj borbi s ekstremistima.

"Mi stojimo uz narod Libanona i vladu premijera Fuada Siniore dok se bore s ekstremistima koji nastoje skrenuti Libanon s puta prema miru, prosperitetu i trajnoj demokraciji", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Gordon Johndroe.

Njemačko predsjedništvo EU-a također je oštro osudilo napad, javlja agencija AFP.

"Zemlja predsjedatelj EU-a najodlučnije osuđuje taj atentat" koji predstavlja "novi pokušaj destabilizacije Libanona", kaže EU u priopćenju koje je prenijelo njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

"To je neprihvatljivo i ne dovodi do ničega", tvrde iz predsjedništva EU-a.

Europska povjerenica za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner izrazila je u srijedu "duboku šokiranost prijezira vrijednim zločinom" počinjenim u Libanonu.

Walid Eido (64), član antisirijskog parlamentarnog bloka Saada al-Haririja, ubijen je, zajedno s još devet osoba, u eksploziji koja je u srijedu raznijela njegov automobil u zapadnom dijelu Bejruta. Među poginulima je i Eidov stariji sin Khaled, te dvojica tjelohranitelja, a u eksploziji je ranjeno 11 osoba.

Eido je bio glasan protivnik sirijske dominacije u libanonskoj politici, te jedan od bliskih suradnika premijera Rafika al-Haririja koji je ubijen u atentatu u veljači 2005. godine. UN je donio rezoluciju o osnivanju međunarodnog suda, koji će procesuirati odgovorne za Haririjevo ubojstvo.

Čelnik libanonskih Druza, Walid Jumblatt, otvoreni kritičar Sirije, krivnju za ubojstvo Eidoa pripisao je Damasku i njegovoj želji da ograniči antisirijsku većinu u libanonskom parlamentu.

"Tu skupinu ubojica u Damasku nije briga za međunarodno pravosuđe", izjavio je Jumblatt za CNN.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙