FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 12. lipnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 12. lipnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Branitelji generala Ivana Čermaka i Mladena Markača ocijenili su u utorak da će haška presuda bivšem vođi pobunjenih Srba Milanu Martiću olakšati posao obrani u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" jer objašnjava okolnosti i stanje koje je prethodilo Oluji. Ta presuda utvrđuje činjenice i okolnosti koje su prethodile Oluji i kada presuda postane pravomoćna, obrana te činjenice neće morati dokazivati nego će one postati sastavni dio našeg predmeta, ocijenila je u telefonskom razgovoru Čermakova braniteljica Jadranka Sloković. Ističe da presuda objašnjava i razloge zbog kojih je Oluja bila neophodna, odnosno sadrži razloge hrvatske intervencije i potvrđuje njezinu legitimnost.

ZAGREB - Branitelj generala Ante Gotovine Luka Mišetić ocijenio je u utorak kako presuda kojom je bivši vođa pobunjenih krajinskih Srba Milan Martić osuđen za zločine u Hrvatskoj ide u prilog obrani jer je presudom utvrđeno postojanje Miloševićeva udruženog zločinačkog pothvata s ciljem pripajanja 'očišćenih' hrvatskih teritorija Srbiji. To nam može služiti kao kontraargument jer tužiteljstvo u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" tvrdi suprotno, odnosno da je Hrvatska imala cilj očistiti svoj teritorij od Srba, kazao je Mišetić u telefonskom razgovoru iz SAD-a. On se suglasio s ocjenom drugih branitelja u predmetu da presuda objašnjava i razloge za Oluju.

ZAGREB - Svjetske agencije prenijele su u utorak vijest da je Haški sud osudio Milana Martića, bivšeg predsjednika tzv. republike srpske krajine, na 35 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Associated Press navodi da je Martić mirno stajao i nije pokazao nikakve osjećaje dok je predsjedavajući sudac Justice Bakone Moloto čitao presudu. France Presse također prenosi da Martić nije pokazao nikakvu reakciju na presudu. Agencije podsjećaju da će u kaznu od 35 godina zatvora biti uključeno vrijeme koje je Martić proveo u pritvoru Haškog suda kao i vrijeme koje će provesti u pritvoru u slučaju žalbe i dok ne bude određena zemlja u kojoj će služiti kaznu.

SKOPLJE - U Skoplju je u utorak održan sastanak parlamentarnih odbora za suradnju s NATO-om država članica Jadranske povelje, Albanije, Hrvatske i Makedonije na kojem je potpisana zajednička izjava u kojoj sve tri države potvrđuju želju za ulaskom u NATO savez te izražavaju zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama i članicama NATO-a i EU-a za njihovu potporu u ostvarenju tog cilja. Sudionici sastanka potvrdili su interes za promoviranje demokratskih načela vezanih za obranu, kao što je demokratska kontrola oružanih snaga te za sigurnost u regiji, navodi se u izjavi i dodaje da će sve tri zemlje nastaviti napore za donošenje zakonskih propisa potrebnih za ispunjavanje kriterija EU-a i NATO-a. Iskazana je i potpora Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji u njihovim euro-atlantskim aspiracijama. Predstavnici triju zemalja poduprli su i Ahtisarijev plan za Kosovo.

RIM - Neovisnost Kosova je "jedino moguće rješenje" za tu pokrajinu na jugu Srbije, ocijenio je u utorak UN-ov izaslanik Martti Ahtisaari pred talijanskim zastupnicima. Naglasio je da prijedlog o nastavku pregovora neće dovesti do rješenja problema.

PARIZ - Trojica državljana BiH i jedan Hrvat osuđeni su u utorak na kazne od šest do 10 godina zatvora zbog šverca eksploziva iz bivše Jugoslavije, doznaje se iz sudskih izvora. U ožujku 2005. francuska je policija dobila dojavu da kamion koji stiže iz bivše Jugoslavije prevozi vojni eksploziv, da bi se potom otkrilo da naznačeni kamion skriva 100 kilograma vojnog eksploziva PEP 500. Vozač kamiona i hrvatski državljanin, Frano Gavranović, osuđen je na šest godina zatvora. Vijest nije bilo moguće potvrditi iz hrvatskih službenih izvora.

ZAGREB - U svijetu radi 218 milijuna djece od pet do sedam godina, a od tog broja više od polovice radi na opasnim mjestima kakvi su rudnici, no najviše njih, čak 75 posto, radi u poljoprivredi, podaci su UN-ove zaklade za djecu uz 12. lipnja, Svjetski dan protiv dječjeg rada. Najveći broj djece, oko 75 posto ili 132 milijuna, radi u poljoprivredi gdje obavlja sve poslove, od čuvanja stoke do žetve, rukuje opasnim strojevima i opasnim tvarim kakve su pesticidi. Djeca proizvode hranu koju jedemo i odjeću koju nosimo, navodi Međunarodna organizacija rada (ILO) u svjedočanstvu o teškim uvjetima djece radnika na Filipinima, objavljenom povodom 12. lipnja.

BERLIN - Bivši sovjetski čelnik Mihail Gorbačov preporučio je Nobelovu odboru u Oslu bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla za Nobelovu nagradu za mir, piše u utorak njemački dnevnik Bild. Posljednji čelnik SSSR-a, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990., piše da je Kohl odigrao ključnu ulogu u čuvanju mira tijekom svoje epohe, piše Bild koji obljavljuje izvatke iz pisma poslana Nobelovu odboru. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso prvi je predložio Helmuta Kohla za Nobelovu nagradu za mir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙