FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: nastavlja se rast proizvođačkih cijena

ZAGREB, 12. lipnja 2007. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj u svibnju ove godine porasle su za 0,4 posto u odnosu na travanj, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na svibanj prošle godine, više za 2,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.
ZAGREB, 12. lipnja 2007. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj u svibnju ove godine porasle su za 0,4 posto u odnosu na travanj, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na svibanj prošle godine, više za 2,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

U prvih pet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u prosjeku su porasle za 2,1 posto.

Rast proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini bilježi se od početka ove godine - u siječnju su porasle za 0,8 posto, veljači 0,2 posto, ožujku 0,6, te travnju 0,4 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), u svibnju su u odnosu na travanj najviše, za 0,9 posto, porasle cijene intermedijarnih proizvoda osim energije. Cijene energije, povećane su za 0,6 posto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto.

Pad proizvođačkih cijena na mjesečnoj se razini bilježi kod cijena trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,6 posto, te cijena kapitalnih proizvoda za 0,2 posto.

Prema područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti, na rast proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini utjecao je rast cijena u prerađivačkoj industriji koje su u svibnju bile 0,6 posto više nego u travnju, dok su cijene u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom ostale na travanjskoj razini, a u rudarstvu i vađenju bile niže za 0,2 posto.

Unutar prerađivačke industrije najviše su porasle cijene duhanskih proizvoda, u svibnju u odnosu na travanj za 3,3 posto. Cijene pak u proizvodnji naftnih derivata istovremeno su povećane za 2,6 posto, a u proizvodnji metala, te ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda za 2,3 posto.

Na godišnjoj razini, u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine, prerađivačka industrija bilježi rast proizvođačkih cijena za 1,3 posto.

Pritom su najviše, za 14,7 posto, porasle cijene u proizvodnji metala, proizvođačke cijene u proizvodnji električnih strojeva i uređaja porasle su za 7,2 posto, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 5,4 posto, a u proizvodnji duhanskih proizvoda za 4,6 posto.

Proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine više su za 4,9 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom za 5,8 posto, najviše zbog rasta cijena skupljanja, pročišćavanja i distribucije vode koje su na godišnjoj razini porasle za 18,9 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙