FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 11. lipnja

ZAGREB, 10. lipnja 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 11. lipnja.
ZAGREB, 10. lipnja 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 11. lipnja.

ZAGREB - Predstavnici Svjetske banke i hrvatske Vlade potpisat će ugovor o Drugom programskom zajmu za prilagodbu (PAL II), vrijednom 150 milijuna eura. To je drugi od tri predložena PAL-a, a cilj mu je poduprijeti Vladu u provođenju strukturnih i institucionalnih reformi. Ugovor o PAL-u II potpisat će direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku Anand Seth i ministar financija Ivan Šuker koji će održati i prezentaciju ciljeva vezanih uz PAL II zajam. Uz potpisivanje PAL-a II, Ured Svjetske banke u Hrvatskoj i službeno će otvoriti svoje nove prostorije u Zagrebu (11 sati, Ured Svjetske banke, Radnička cesta 80).

MUENCHEN - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić predvodi državno i gospodarsko izaslanstvo koje od 10. do 12. lipnja boravi u posjetu Bavarskoj. Ministar Vukelić i hrvatsko izaslanstvo sudjelovat će na Hrvatskom gospodarskom danu u Muenchenu, u sklopu kojeg će se održati gospodarski skup na kojem će biti riječi o bavarsko-hrvatskim gospodarskim odnosima, Hrvatskoj kao području za ulaganje, kao i iskustvima bavarskih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj. Tijekom posjete Bavarskoj ministar Vukelić će se, među ostalim, sastati i s tamošnjim ministrom za gospodarstvo, infrastrukturu, promet i tehnologiju Erwinom Huberom, te će u Bavarskom gospodarskom vijeću održati predavanje na temu "Hrvatsko gospodarstvo na putu u EU".

ZAGREB - Zagrebačka burza će na konferenciji za novinare predstaviti hodogram, edukacije, testiranja i implementacije svog novog, OMX X-tream, trgovinskog sustava (11 sati, Zagrebačka burza, Ivana Lučića 2a).

ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) na konferenciji za novinare iznijet će najnovije podatke o stanju na hrvatskom tržištu rada (12 sati, Radnička cesta 1).

ZAGREB - Drugi Nacionalni info dan za program "Inteligentna energija u Europi" održat će se u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK). Program je jedna od poticajnih mjera za koje se odlučila EU s ciljem postizanja racionalnijeg korištenja energije i smanjenja ovisnosti o vanjskim izvorima energenata. Prvi program "Inteligentna energija u Europi" ostvaren je u razdoblju 2003.-2006., a drugi će trajati od 2007.-2013. (10 sati, Fakultetu elektrotehnike i računarstva-FER, Unska 3).

DUBROVNIK - U Dubrovniku će biti predstavljena Studija održivog razvoja kruzing turizma u Hrvatskoj, koju je naručila Zajednica lučkih uprava, a izradio Institut za turizam. Prema podatcima lučkih uprava, u 10 luka u prošloj je godini ostvareno oko 1.200 ticanja brodova sa 729.000 putnika, što je porast za 24 posto u broju ticanja, te za 17 posto u broju putnika. Prognoze pak za ovu godinu predviđaju da će Hrvatska imati oko 1.700 ticanja brodova, te da će je posjetiti oko milijun putnika s brodova na kružnim putovanjima, što bi u odnosu na prošlu godinu bio porast za 41, odnosno 37 posto (10,30 sati, hotel Hilton Imperial, Marjana Blažića 2).

ZAGREB - Hrvatska je u prva četiri mjeseca i u travnju ove godine zabilježila značajno povećanje fizičkog turističkog prometa u odnosu na isto razdoblje i isti mjesec prošle godine - turista je došlo 14 posto više, a ostvarenih noćenja bilo je 8 posto više. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatsku je od siječnja do kraja travnja posjetilo gotovo 1,1 milijun turista, koji su ostvarili 2,87 milijuna noćenja. Pritom je gotovo 55 posto ukupnih četveromjesečnih turističkih dolazaka (ili 601,5 tisuća) te 59 posto ukupnih noćenja (ili 1,7 milijuna) ostvareno samo u ovogodišnjem travnju. Time je i u travnju dosegnut isti porast turističkih dolazaka kao i u četiri mjeseca, porast od 14 posto, dok je u noćenjima porast nešto malo veći, 9 posto, u odnosu na travanj prošle godine.

Urednica: Nevenka Brčić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙