FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afera CIA: Poljska, Rumunjska odbacuju optužbe; Bruxelles traži istragu

ZAGREB, 8. lipnja 2007. (Hina) - Rumunjske i poljske vlasti u petak su kao "neutemeljene" odbacile optužbe Vijeća Europa o organiziranju tajnih zatvora na njihovu teritoriju u kojima su agenti američke agencije CIA-e držali osumnjičene teroriste.
ZAGREB, 8. lipnja 2007. (Hina) - Rumunjske i poljske vlasti u petak su kao "neutemeljene" odbacile optužbe Vijeća Europa o organiziranju tajnih zatvora na njihovu teritoriju u kojima su agenti američke agencije CIA-e držali osumnjičene teroriste.

U petak se oglasila i Europska komisija pozivajući članice Europske unije, koje je Vijeće Europe optužilo za nedopuštenu rabotu, "da hitno provedu nepristrane istrage" i utvrde odgovornost.

"Nije bilo tajnih baza u Poljskoj", kazao je za poljsku agenciju PAP glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Robert Szaniawski.

Time su poljske vlasti ponovno opovrgnule postojanje tajnih zatvora, prenosi agencija France presse.

Rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se priopćenjem u kojem kaže da "ovo izvješće, kao ni prethodno ne donosi nijedan dokaz koji potvrđuje optužbe, osim 'neidentificiranih izvora' čiju je vjerodostojnost nemoguće potvrditi".

Optužbe su odbacili i drugi rumunjski predstavnici, prenosi njemačka agencija dpa.

Izvješće ne sadrži nijedan dokaz, već samo "improvizacije" i "neugodne spekulacije", rekao je senator Norica Nicolai, (član vladajuće Nacionalne liberalne stranke).

Izvješće je odbacio i Sergiu Medar, bivši savjetnik predsjednika Traiana Basescua, kojega istraga Vijeća Europe tereti da je znao za zatvore uspostavljene u rumunjskoj vojnoj zoni na Crnome moru.

Glavni tajnik rumunjske oporbene stranke socijalista Titus Corlatean, zatražio je pak da vlasti njegove zemlje provedu istragu kako bi odbacile "teške optužbe" koje bi mogle "ozbiljno naštetiti" zemlji.

U Bruxellesu je Friso Roscam Abbing, glasnogovornik Franca Frattinija, povjerenika za pravosuđe, slobodu i sigurnost, kazao da optužbe iz Vijeća Europe ocjenjuje "vrlo teškima" te će "analizirati izvješće" prije nego bilo kakvih političkih ili pravnih odluka.

"Naglasili smo više puta da bi države koje su imenovane trebale provesti nepristrane istrage kako bi utvrdile istinu", rekao je te dodao da bi to trebalo "učiniti što je moguće brže kako bi se utvrdila odgovornost tih država".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙