FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 8. lipnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 8. lipnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB/HEILIGENDAMM - Čelnici skupine G8 okupljeni u Heligendammu suglasili su se u petak da će deblokirati 60 milijardi dolara za borbu protiv pandemija u Africi te su ponovili obećanje da će idućih godina znatno povećati pomoć tom najsiromašnijem kontinentu. Završni dan summita Skupine industrijskih najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije (G8) posvećen je rastućim azijskim gospodarstvima Kine i Indije i prvenstveno afričkom kontinentu s kojeg su kao gosti stigli i predstavnici iz šest afričkih zemalja.

HEILIGENDAMM - Američki predsjednik George W. Bush počeo je ponovno sudjelovati u radu skupine G8 u Heiligendammu, nakon što je propustio jutarnju radnu sjednicu u petak zbog zdravstvenih tegoba, objavio je njegov glasnogovornik. Bush je u petak ujutro propustio radnu sjednicu i obiteljsku fotografiju s afričkim predstavnicima na summitu zbog želučanih tegoba. Poslije podne američki predsjednik putuje u Poljsku, a navečer u Italiju. Europsku turneju završava posjetom Albaniji i Bugarskoj.

HELIGENDAMM - Sastanak na visokoj razini o promjeni klime, na poticaj glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, trebao bi se održati 24. rujna u New Yorku, objavio je u petak Ban Ki-moon na margini sastanka skupine G8 u Heiligendammu. Glavni tajnik je ocijenio da bi sastanak u New Yorku trebao pripremiti teren da se na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, a koja je zakazana krajem godine na Baliju, doista i ostvari napredak. Konferencijom na indonezijskom otoku u prosincu sudionici bi trebali dogovoriti što nakon 2012. godine, kada istječe valjanost Protokol iz Kyota o smanjenju emisije stakleničkih plinova.

HEILIGENDAMM - Skupina G8 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta objavila je u petak da će poduprijeti "daljnje mjere" protiv Irana i Sudana ako nastave odbijati UN-ove zahtjeve. Kao što se i očekivalo, u izjavi objavljenoj završnog dana summita članice G8 su izrazile žaljenje zbog činjenice da se Teheran oglušio na tri UN-ove rezolucije kojima se traži prekid postupka obogaćivanja urana.

ZAGREB/STRASBOURG - Sjedinjene Države i NATO zaključili su 2001. tajni sporazum kojim se američkoj obavještajnoj agenciji CIA dopušta držanje osoba osumnjičenih za terorizam u tajnim zatvorima u Poljskoj i Rumunjskoj, objavio je u petak posebni izvjestitelj Vijeća Europe. Dick Marty, švicarski senator u Vijeću Europe zadužen za istragu tajnih letova i tajnih pritvoreničkih centara koje su američki agenti organizirali po Europi, predstavio je u petak svoje drugo izvješće o ilegalnim aktivnostima CIA-e na starom kontinentu. Zatvore je CIA uspostavila poglavito u Poljskoj te u Rumunjskoj između 2003. i 2005. godine, a u dogovoru s predsjednicima dviju zemalja, otkriva Marty u izvješću.

SUBOTICA - Iako je od usvajanja Zakona o povratu crkvene imovine prošlo godinu dana, Katoličkoj crkvi u Srbiji od nekoliko stotina objekata vraćena je samo jedna zgrada u Novom Sadu, izjavio je u petak glavni tajnik komisije "Iustitia et pax", Međunarodne biskupske konferencije svetog Ćirila i Metoda, dr. Andrija Kopilović. Štoviše, objekti koji su pripadali crkvi privatizacijom društvenih poduzeća ovih dana prelaze u ruke novih vlasnika, primjećuje dr. Kopilović, i dodaje kako će Katolička crkva takve ugovore sigurno osporiti.

BEOGRAD - Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin najavio je u petak u Beogradu da će njegovo izješće o napretku Srbije u približavanju Europskoj uniji, kojega će podnijeti krajem lipnja, biti pozitivno, te izrazio nadu da će Srbija ispuniti svoje obveze prema Haškom sudu i uhititi i izručiti tom sudu Ratka Mladića. Na konferenciji za novinare, na kraju trodnevnog posjeta Beogradu, Kacin je kazao da se nada da vlasti u Beogradu neće samo "davati velika obećanja", već da će i ispunjavati obveze u suradnji s EU, te dodao da unatoč tome što je Vlada Srbije tek nedavno formirana "u velikoj većini ministarstava postoji volja za brži napredak u približavanju EU".

PRIŠTINA - Kosovski premijer Agim Ceku zatražio je u petak od Zapada da ne "izigra povjerenje" kosovskih Albanaca u vezi s planom UN-a o neovisnosti Kosova, nakon prijedloga iznesenog na sastanku sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije (G8) o dodatnih šest mjeseci za razmatranje konačnog statusa Kosova. Ceku je u izjavi svjetskim agencijama rekao da očekuje detalje sa summita G8, izrazivši nadu da će se brzo postići "praktičan i realan dogovor o Kosovu". On je, međutim, upozorio kako bi svaka odgoda izazvala rastuće nezadovoljstvo na Kosovu.

MADRID - Španjolska policija uhitila je u petak čelnika zabranjene baskijske separatističke stranke Batasuna zbog poticanja na terorizam, samo tri dana nakon što su pripadnici ETA-e objavili prekid primirja. Arnaldo Otegi uhićen je u gradu San Sebastian na sjeveru zemlje gdje je trebao održati konferenciju za novinare, nakon što je španjolski Vrhovni sud potvrdio presudu od 15 mjeseci zatvora zbog poticanja ETA-e na terorizam, objavio je dužnosnik Batasune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙