FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: vlasnici razmazili kućne ljubimce

WIESBADEN, 8. lipnja 2007. (Hina/DPA) - Vlasnici kućnih ljubimaca u Njemačkoj izuzetno su odani svojim životinjama a pažnja koju im poklanjaju ide do neslućenih granica.
WIESBADEN, 8. lipnja 2007. (Hina/DPA) - Vlasnici kućnih ljubimaca u Njemačkoj izuzetno su odani svojim životinjama a pažnja koju im poklanjaju ide do neslućenih granica.

"Nekad smo živjeli sa životinjama koje su nam davale mlijeko, koje smo jeli ili su nam čuvale imanja", kaže predsjednik Udruge specijalista za zoologiju Klaus Oechsner. "Ljubimce, s druge strane, tretiramo kao članove obitelji na koje treba paziti i dobro ih hraniti", dodaje on.

U Njemačkoj je prošle godine potrošeno 3,1 milijardi eura na hranu i ostale potrepštine za 23 milijuna registriranih kućnih ljubimaca. "Možemo živjeti bez pasa, mačaka, ribica, reptila i zamoraca, ali to bi mnogima živote učinilo manje vrijednim", kaže Oechsner.

Njegov kolega Guenter Leugers ide korak dalje. "U mnogim bih obiteljima radije bio kućni ljubimac nego član obitelji", tvrdi on.

Takav stav nije čudan ako se pogleda koji sve proizvodi postoje na tržištu za kućne ljubimce. Tako za pse, među ostalim postoje brisači za šape, voda s dodatkom vitamina, posebne gume za žvakanje i udobni ležaji, dok mačke mogu dobiti poseban pijesak koji se oboji ako s njihovim urinom nije sve u redu.

Stručnjaci za životinje ipak upozoravaju da su svi ti proizvodi za kućne ljubimce dopušteni dok ne ugrožavaju samu životinju.

Oechsner kaže da je vlasnici danas imaju bolji stav prema životinjama jer se dobro raspitaju o budućem kućnom ljubimcu prije nego što ga nabave, tako da je smanjen broj napuštenih i zapuštenih životinja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙