FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 27. svibnja 2007. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 27. svibnja 2007. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

BEČ - Najstariji fotoaparat izrađen u komercijalne svrhe, takozvani Daguerretip Susses Freres, prodan je na aukciji u bečkoj galeriji i aukcijskoj kući WestLicht za 588.613 eura čime je postao i najskuplji fotoaparat koji je ikad prodan. Ovaj bečki fotoaparat je jedini primjerak svoje vrste za koji se zna. Prije nego što je pronađen skupljao je prašinu u jednom potkrovlju u njemačkom gradu Muenchenu i smatrao se mitom među fotografskim stručnjacima budući da je bilo koji dokaz njegova postojanja bio izgubljen posljednjih 170 godina. Taj fotoaparat izradio je Louis Daguerre (1787. - 1851.), francuski umjetnik i kemičar, izumitelj dagerotipije, najranije tehnike fotografiranja.

NEW YORK - Atlas Sjedinjenih Država star 184 godine, vrijedan 65 tisuća dolara, a ukraden prošli mjesec, pronađen je nakon što je ponuđen na prodaju u Philadelphiji, priopćila je policija. Nekadašnji zaposlenik Povijesnoga društva okruga Rockland htio je prodati atlas i sad je osumnjičenik u toj krađi, rekao je detektiv Gerard King. Još nije podignuta optužnica, a i ime osumnjičenika bit će objavljeno tek idući tjedan, kad se očekuje i predaja. Knjiga se zove "Novi američki atlas", a objavio ju je 1823. Henry Tanner. Dugačka je više od 60 centimetara i uvezana u crvenu kožu. Ukradena je između 20. i 23. travnja. Donald Heald koji ima antikvarijat na Manhattanu nudi na prodaju drugi primjerak te knjige za 85 tisuća dolara. Prema njegovim riječima, atlas je "prilično rijedak i zadnjih je 30 godina samo šest primjeraka bilo na dražbi".

PEKING - Kina se obrušila na zastrašujuće dječje priče i zaplijenit će "ilegalne publikacije koje ulijevaju strah" uoči Dana djece u toj zemlji 1. lipnja, javila je službena novinska agencija Xinhua. Komunističke vlasti redovno plijene publikacije koje smatraju pornografskim ili štetnim za društvo, a posebice se brinu zbog utjecaja stranih knjiga i filmova na kinesku djecu. Jedna od meta u posljednjoj akciji vlasti je japanski "manga" (strip) "Death Note" o magičnoj bilježnici koja ubija sve čija su imena napisana u njoj. Ta priča "obmanjuje nevinu djecu i izopačuje njihov um i duh", smatraju kineski dužnosnici.

HAMBURG - Parovi se ovih dana moraju potruditi da pronađu vrijeme koje će provoditi zajedno, navodi se u studiji njemačkog Instituta Gewis u Hamburgu. Posao i sport morat će prepustiti prvenstvo sretnoj vezi, pokazuju rezultati studije objavljene u njemačkom magazinu Freundin. Više od 20 posto ispitanika reklo je da redovno odvajaju vrijeme da budu sa svojim partnerom. U studiji se također navodi da je 39 posto ispitanih žena i 45 posto muškaraca izjavilo da sve manje idu skupa na godišnji odmor. Mnogi su izrazili nezadovoljstvo zbog takve situacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙