FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 6. lipnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 6. lipnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

VARŠAVA - Sastancima s potpredsjednikom poljskog Senata Marekom Zielkowskim i poljskim primasom kardinalom Jozefom Glempom predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks završio je u srijedu trodnevni posjet Poljskoj tijekom kojega je s najvišim poljskim dužnosnicma razgovarao o načinima na koji Poljska može pomoći Hrvatskoj u približavanju Europskoj uniji. Šeks se u utorak sastao s predsjednikom poljskog parlamenta (Sejm) Ludwikom Dornom te s predsjednikom države Lechom Kaczynskim i ministricom vanjskih poslova Annom Fotygom. Osim približavanja EU-u, teme razgovora bile su bilateralni odnosi dviju zemalja te suradnja dvaju parlamenata. Od poljskih domaćina Šeks je dobio nova uvjeravanja da RH ima poljsku potporu za ulazak u punopravno članstvo i prije rješenja pitanja nove europske povelje.

HEILIGENDAMM - Čelnici skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) formalno su u srijedu navečer otvorili summit u njemačkom Heiligendammu, obilježen brojnim problematičnim temama i napetim odnosima između Rusije i Zapada. Čelnike sedam zemalja (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Italija, Kanada i Japan) i njihove supruge dočekala je njemačka kancelarka Angela Merkel i njezin suprug Joachim Sauer. Brojne teške teme su na rasporedu summita koji će završiti u petak.

HEILIGENDAMM - Čelnici industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta pozvat će na zajedničku akciju protiv siromaštva i širenja virusa HIV-a, najavili su u srijedu američki predsjednik George Bush i njemačka kancelarka Angela Merkel. No, dvoje čelnika koji su se sastali uoči početka summita G8 u njemačkom Heiligendammu, priznali su da se ne slažu oko mjera za borbu protiv klimatskih promjena. Američki je predsjednik također izrazio "veliku želju" da vlade zemalja članica G8 dođu do novog sporazuma o smanjenju emisije stakleničkih plinova i smanje ovisnost o opskrbi nafte iz inozemnih izvora.

BEOGRAD - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u srijedu u Beogradu da će njeno izvješće Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji Srbije biti pozitivno, ali da do 18. lipnja, kad podnosi izvješće, "ima još vremena" i da dotad očekuje "i druge pozitivne rezultate". "Hoću rezultate ", kazala je novinarima na srpskom jeziku haška tužiteljica, a na pitanje kada očekuje rezultate, dodala je - također na srpskom - "Sada!". Izvješće koje će podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a, kazala je ona, biti će "izraz pozitivnih koraka" koje je službeni Beograd učinio, pri čemu je posebno izdvojila opredijeljenost nove Vlade Srbije za suradnju s Haškim sudom, nedavno formiranje Savjeta za nacionalnu sigurnost, kojem predsjeda predsjednik Srbije Boris Tadić, kao i uhićenje i predaju Haškom sudu generala Zdravka Tolimira. Del Ponte je istaknula da je potrebno je uhititi i druge bjegunce, posebno Mladića, čije uhićenje očekuje vrlo, vrlo skoro.

BEOGRAD - Bez pune suradnje s Haškim sudom i bez izručenja Ratka Mladića i Radovana Karadžića Srbija neće moći potpisati Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji s Europskom unijom (EU), izjavio je u srijedu u Beogradu izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, slovenski parlamentarac Jelko Kacin. Kacin, koji se u Beogradu sastao s potpredsjednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem i predsjednikom Skupštine Srbije Oliverom Dulićem, kazao je da je izručenje haškog optuženika Zdravka Tolimira Haškom sudu "dokaz da Srbija, kada se odluči, može pokazati i sebi i Europi da joj je stalo do toga da zatvori pitanja prošlosti i okrene se budućnosti".

MOSTAR/BANJA LUKA - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu je, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, odbacio tvrdnje dijela medija u BiH i Srbiji po kojim je nedavno uhićenje haaškog optuženika Zdravka Tolimira izrežirano tako što je on uhićen u Beogradu, a zatim prevezen u Republiku Srpsku kako bi se insceniralo njegovo uhićenje u tom bosanskohercegovačkom entitetu. Dodik je rekao da je Tolimir uhićen u Republici Srpskoj, a posebice zamjerio sarajevskim medijima, koji su prvi objavili da je Tolimirovo uhićenje izrežirano, optuživši ih da vode hajku protiv njega i Republike Srpske.

MOSTAR - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz-Schilling boraveći u srijedu u Stocu kritizirao je rušenje postolja za katoličke križeve što su ga nedavno u tom gradu počinili pripadnici Foruma mladih koji okuplja bošnjačku mladež. Predsjednik Foruma mladih u Stocu Nerim Dizdar javno je priznao kako je on sa svojim istomišljenicima porazbijao betonska postolja za katoličke križeve u starom dijelu grada tvrdeći da su ta postolja postavljena nelegalno. "Uklanjanje postolja za katoličke križeve, čak iako su ona nelegalna, predstavlja nelegalan čin", izjavio je Schwarz-Schilling u srijedu u Stocu komentirajući rušenje katoličkih vjerskih obilježja koje je uznemirilo stolačke Hrvate.

BEOGRAD - Srbijanska policija uhitila je u srijedu osam od 15 članova organizirane kriminalne skupine, čiji je organizator bio poznati poslovni čovjek Stanko Subotić, osumnjičenih za krijumčarenje cigareta kojima je država oštećena za više od 40 milijuna eura, priopćio je MUP Srbije. Prema priopćenju, među uhićenima je i bivši načelnik novosadske policije te bivši načelnik Centra Državne sigurnosti Novog Sada, dvojica bivših radnika Savezne uprave carina, kao i radnici Subotićeva poduzeća "MIA" iz Uba. Uhićen je i jedan od osnivača paravojne skupine "Škorpioni", čiji su pojedini pripadnici osuđeni ili se protiv njih vodi postupak zbog ratnih zločina tijekom rata u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

RIM - Mladi Nijemac koji je u srijedu pokušao uskočiti u papamobil prije opće audijencije Benedikta XVI. pokazuje vidnu duševnu nestabilnost te je, nakon što ga je ispitao sudac i psihijatar, smješten u posebno zdravstvenu ustanovu, priopćio je voditelj ureda za tisak Svete Stolice otac Lombardi. Dodao je da se jasnoe vidjelo da mladić nije imao namjeru izvršiti atentat na Papu, već počiniti javni vidljivi čin radi privlačenja pažnje na sebe.

MADRID - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u srijedu u Madridu baskijsku separatističku organizaciju ETA da povuče svoju odluku o ponovnom pribjegavanju oružanoj borbi. Ban Ki-moon je već po dolasku u Madrid izrazio svoju "zabrinutost" zbog spomenute odluke ETA-e i poručio da se "terorističke napade ne može opravdati".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙