FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush: američki plan za klimu u skladu s UN-ovim naporima

HEILIGENDAMM, 6. lipnja 2007. (Hina) - Američki plan borbe protiv globalnog zatopljenja uklapa se u širi UN-ov program i ni u čemu mu nije u suprotnosti, izjavio je u srijedu američki predsjednik George Bush uoči summita skupine G8.
HEILIGENDAMM, 6. lipnja 2007. (Hina) - Američki plan borbe protiv globalnog zatopljenja uklapa se u širi UN-ov program i ni u čemu mu nije u suprotnosti, izjavio je u srijedu američki predsjednik George Bush uoči summita skupine G8.

Washington je također najavio da će se suprotstaviti prijedlogu njemačke kancelarke Angele Merkel za drastičnim smanjenjem ispuštanja stakleničkih plinova na sastanku na vrhu industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta na kojem bi se trebalo raspravljati o nizu globalnih tema, kao što su raketna obrana i stanje u Africi.

"Uklopit ćemo se u okvir UN-a", izjavio je Bush novinarima govoreći o svome planu kojeg je objavio prošloga tjedna za organiziranjem sastanka 15 najvećih zagađivača koji bi se do kraja 2008. godine trebali dogovoriti o dugoročnom smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova.

Brojne europske države izrazile su zabrinutost da bi Bushev plan mogao poremetiti razgovore unutar UN-a o novom globalnom sporazumu koji bi zamijenio Protokol iz Kyota - glavni UN-ov dokument o smanjenju emisije stakleničkih plinova koji istječe 2012. godine.

Uoči zajedničkog ručka s Merkel, Bush je rekao da će Sjedinjene Države biti most za različite pristupe rješavanja tog problema.

Prema agenciji Reuters, američki se predsjednik osvrnuo i na sukob s Rusijom oko američkog raketnog štita rekavši kako Rusija nije zaprijetila Europi najavom da će svoje rakete usmjeriti prema tom kontinentu ako SAD instalira elemente štita u središnju Europu.

"Rusija neće napasti Europu", reklao je Bush.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji će se s Bushem na summitu sastati "oči u oči", rekao je da će Rusija, kao tijekom Hladnog rata, usmjeriti svoje rakete prema Europi ako Washington ustraje s instaliranjem raketnog štita na ruskim granicama.

Upitan hoće li američka vojska na neki način odgovoriti ruskoj prijetnji, Bush je rekao kako to nije potrebno jer "Rusija nije neprijatelj".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙