FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barroso kritizira Busha zbog neambicioznih planova oko stakleničkih plinova

ZAGREB, 1. lipnja 2007. (Hina) - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u razgovoru za list Financial Times Deutschland od petka, kritizirao je novu incijativu predsjednika SAD-a Georgea Busha o smanjenju emisije stakleničkih plinova, rekavši da bi SAD trebale postaviti ambicioznije ciljeve.
ZAGREB, 1. lipnja 2007. (Hina) - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u razgovoru za list Financial Times Deutschland od petka, kritizirao je novu incijativu predsjednika SAD-a Georgea Busha o smanjenju emisije stakleničkih plinova, rekavši da bi SAD trebale postaviti ambicioznije ciljeve.

Američki predsjednik, čiju se administraciju optužuje da ignorira problem globalnog zatopljenja, u četvrtak je objavio strategiju za borbu protiv klimatskih promjena koja predviđa niz sastanaka 15 zemalja najvećih zagađivača kako bi se utvrdila ograničenja emisije stakleničkih plinova te pozvao na ukidanje carina na čiste energetske tehnologije.

Kako pišu europski mediji, neki su se upitali je li zaokret Washingtona po pitanju zaštite okoliša samo vježba za javnost, a zapravo mu je cilj skrenuti s kolosijeka sadašnje napore kojima se želi postići dogovor o klimi pod pokroviteljstvom UN-a i G8.

Bush je naime pozvao na sastanak SAD i 14 zemalja koje emitiraju oko 80 posto stakleničkih plinova, među kojima su Indija i Kina, te glavne europske ekonomije.

Prvi u nizu takvih sastanaka trebao bi se održati na jesen u SAD-u, a konsenzus o dugoročnom ograničenju emisije plinova trebalo bi postići do kraja 2008.

"SAD imaju posebnu odgovornost kao zemlja koja emitira puno zagađivača", rekao je Barroso. "Jasno je da trebamo ambicioznije stajalište SAD-a", dodao je Barroso koji će sudjelovati na summitu G8 u Heilingendammu na sjeveroistoku Njemačke od 6. do 8. lipnja, gdje će klima biti jedna od glavnih tema. G8 čine SAD, Kanada, Rusija, Japan, Velika Britanija, Francuska, Italija i Njemačka.

Barroso je svoj komentar za FTD iznio nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel oprezno pozdravila Bushovu najavu. Merkel je kazala da Bushov govor predstavlja značajan korak u odnosu na raniju beskompromisnu američku poziciju o ciljevima za emisiju stakleničkih plinova.

Iako Bushove izjave naizgled pokazuju volju da djeluje protiv globalnog zagrijavanja, one također vjerojatno znače da G8 summit neće osigurati zaokret u dogovoru o klimatskim promjenama, pišu mediji. Barroso pak smatra da je nužno hitno postaviti obvezujuće ciljeve.

Međutim, Barroso je izrazio nadu da će SAD uvidjeti potrebu da se UN uključi u proces. G8 bi trebao biti pokretačka točka za sastanak UN-a na Baliju u prosincu o zaštiti klime.

SAD, koji je najveći svjetski zagađivač atmosfere, nije ratificirao Protokol iz Kyota, koji je odredio ciljeve za smanjenje emisije staklenika do 2012. godine, protiveći se prihvaćanju obveza dok to ne učine druge zemlje veliki zagađivači, posebno brzorastuća gospodarstva Kine i Indije, i ne prihvaćajući globalnu trgovinu kvotama za emisiju plinova.

Zbog odbijanja Kyota, SAD su optužene da se odupiru snažnijoj globalnoj akciji protiv klimatskih promjena.

Primjećujući da Bush napušta funkciju u siječnju 2009., Barroso je izrazio nadu da će "2009. doći do preokreta glede razdoblja nakon Kyota".

Protokol iz Kyota iz 1997. koji poziva na ograničeno smanjivanje emisije stakleničkih plinova u industrijaliziranom svijetu, istječe 2012.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙