FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela izvanredna izborna konvencija SDP-a

ZAGREB, 2. lipnja 2007. (Hina) - Izvanredna izborna konvencija SDP-a, na kojoj će se birati novi predsjednik stranke, počela je u subotu prisjećanjem na preminulog utemeljitelja i dugogodišnjeg predsjednika SDP-a Ivicu Račana.
ZAGREB, 2. lipnja 2007. (Hina) - Izvanredna izborna konvencija SDP-a, na kojoj će se birati novi predsjednik stranke, počela je u subotu prisjećanjem na preminulog utemeljitelja i dugogodišnjeg predsjednika SDP-a Ivicu Račana.

Na početku konvencije na velikom je platnu prikazan kratak film s više Račanovih poruka koje je, što kao predsjednik stranke, što kao premijer u bivšoj Vladi, izrekao u javnosti, a koje su gromoglasnim i dugotrajnim pljeskom pozdravili delegati SDP-a.

Njih je 1532-oje u paviljonu Zagrebačkog velesajma minutom šutnje potom odalo počast Račanu.

Zamjenica predsjednika Željka Antunović uvodno je kazala da je Račan, iako ga nema, uvijek bio i bit će među SDP-ovcima.

"On je naš vođa, naš šef, prijatelj i drug, onaj koji je obilježio ono što danas radimo, i zato zaslužuje našu zahvalu i poštovanje", poručila je.

Nakon utvrđivanja poslovnika i radnih tijela konvencije, počela je rasprava među delegatima.

Ostane li do glasovanja dosadašnji broj delegata (1532), za pobjedu u prvom ili drugom izbornom krugu kandidat će morati osvojiti 767 glasova.

Za čelno mjesto u stranci natječu se zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović, predsjednik Glavnog odbora Tonino Picula, član Izvršnog odbora Zoran Milanović i čelnik zagrebačkog SDP-a Milan Bandić.

Za pobjedu u prvom krugu unutarstranačkih izbora kandidat mora dobiti natpolovičnu većinu prisutnih delegata na konvenciji, a ako nitko ne dobije toliku potporu, dva prvoplasirana kandidata ulaze u drugi krug, nakon kojega pobjeđuje onaj koji osvoji natpolovičnu većinu.

Ako ni u drugom krugu ni jedan od dva kandidata ne dobije natpolovičnu većinu, Statut SDP-a propisuje da se konvencija prekida na 40 dana, kandidacijski postupak se ponavlja, a sadašnji se kandidati nemaju pravo ponovno natjecati za predsjednika stranke.

No, Statutom je propisano i da konvencija može donijeti odluku da stranku na parlamentarnim izborima vodi zamjenik/zamjenica predsjednika SDP-a, a da se potom održi redovna izborna konvencija.

Statut predviđa i da se, uz kandidate koje je potvrdio Glavni odbor, za predsjednika stranke može kandidirati i na samoj konvenciji, prikupi li kandidat najmanje 50 potpisa delegata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙