FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika potražnja za dionicama podigla S&P indeks na rekordnu razinu

NEW YORK, 1. lipnja 2007. (Hina/Reuters) - Velika potražnja za dionicama i nove aktivnosti spajanja i preuzimanja u korporativnom sektoru u četvrtak su na Wall Streetu rezultirali rekordnom vrijednošću S&P indeksa.
NEW YORK, 1. lipnja 2007. (Hina/Reuters) - Velika potražnja za dionicama i nove aktivnosti spajanja i preuzimanja u korporativnom sektoru u četvrtak su na Wall Streetu rezultirali rekordnom vrijednošću S&P indeksa.

S&P indeks ojačao je 0,03 posto, na rekordnih 1.530,62 boda. Istodobno, njujorški Dow Jones indeks blago je oslabio, za 0,04 posto, na 13.628 bodova. Tehnološki Nasdaq porastao je 0,5 posto, na 2.604 bodova - najvišu razinu u zadnjih više od šest godina.

Mjesec svibanj Dow završio je s dobitkom na vrijednosti od 4,32 posto, a S&P za 3,25 posto, što je njihova najbolja izvedba u zadnjih četiri godine. Nasdaq je ostvario dobitak od od 3,14 posto - najbolje od 2005. Time je protekli mjesec završio potpuno suprotno od stare uzrečice na Wall Streetu - "prodaj u svibnju i povuci se".

Jedno od najvećih preuzimanja najavljeno je u financijskom sektoru. Četvrta po veličini američka banka Wachovia Corp. predložila je preuzimanje brokerske tvrtke A. G. Edwards za 6,8 milijardi dolara. Podiglo je to dionice Edwardsa za 14,3 posto, kao i ostalih brokerskih kuća, dok su dionice Wachovie oslabile 0,7 posto.

Snažan podatak o industriji na američkoj sjeverozapadu potaknuo je rast cijena dionica industrijskih kompanija, poput United Technologiesa. Veliki dobitnik bio je i transportni sektor. Dionice transportnih kompanija u prosjeku su ojačale 1,13 posto, predvođene skokom dionica FedEaa za 2,6 posto.

"Aktivnosti spajanja i preuzimanja, uz dobre gospodarske pokazatelje, i nadalje potiču rast cijena dionica", rekao je direktor trgovine dionicama pri Nollenberger Capital Partnersu, Todd Clark.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su nove najviše razine u zadnjih šest i pol tjedana, potaknute jačanjem dionica u sektoru rudarstva i nafte. Londonski Ftse indeks porastao je 0,3 posto, na 6.621 bod. Frankfurtski DAX dobio je 1,5 posto na vrijednosti, zaključivši trgovanje na 7.883 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙