FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki burzovni indeksi oslabili kako tonu nade u skoro rezanje kamatnih stopa

NEW YORK, 18. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Najvažniji američki burzovni indeksi u četvrtak su zabilježili neznatne gubitke uslijed sve bljeđih nada ulagača da će američka središnja banka Fed uskoro srezati kamatne stope.
NEW YORK, 18. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Najvažniji američki burzovni indeksi u četvrtak su zabilježili neznatne gubitke uslijed sve bljeđih nada ulagača da će američka središnja banka Fed uskoro srezati kamatne stope.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,08 posto, na 13.477 bodova. S&P indeks oslabio je 0,09 posto, zaključivši trgovanje na 1.513 bodova. Nasdaq indeks je oslabio 0,3 posto, na 2.539 bodova.

Najviše su na gubitku bile dionice kompanija senzitivnih na izmjene kamatnih stopa, uključujući bankarske. No, dionice energetskih kompanija ostvarile su rekordne dobitke uslijed skoka cijene nafte za više od dva dolara po barelu, na 64,86 dolara zbog problema s rafinerijskim kapacitetima u SAD-u.

Dionica Exxon Mobila ojačala je 0,4 posto, postigavši najvišu ikad zabilježenu cijenu od 81,8 dolara. Chevronova dionica dosegnula je rekordnih 82 dolara, dok su u prosjeku naftne dionice dobile 1,5 posto na cijeni.

Dionice industrijskih kompanija, pak, koje troše puno energije potonule su, uključujući General Electric i Caterpilar koje su oslabile za 0,8 odnosno 1,5 posto.

Izvješće američke središnje banke Fed u Philadelphiji pokazalo je da su poslovne aktivnosti u svibnju općenito optimistične. Nadalje, američko ministarstvo rada izvijestilo je da je broj novih nezaposlenih u proteklome tjednu bio niži nego se očekivalo.

To je donekle oneraspoložilo ulagače, jer žele vidjeti slabije gospodarske pokazatelje koji bi nagnali američku središnju banku na rezanje kamatnih stopa. Snižavanje kamatnih stopa naime poboljšava poslovnu optimističnosti i podiže korporativne zarade.

"S ovim pokazateljima čini se da Fed neće biti spreman još rezati kamatne stope", rekao je Subodh Kumar, strateg za ulaganja pri Subodh Kumar & Associatesu.

Na europskim burzama cijene dionica blago su ojačale, potaknute jačanjem cijena naftnih dionica uslijed skoka cijena nafte te novim špekulacijama o preuzimanju. Londonski Ftse indeks porastao je 0,3 posto, na 6.579 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,2 posto, na 7.499 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙