FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati
ZAGREB, 30. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush u srijedu je zatražio od Kongresa da odobri izdvajanje 30 milijardi dolara, u idućih pet godina, za globalnu borbu protiv HIV/AIDS-a, čime bi se udvostručila sredstva SAD-a za tu namjenu. Sa zatraženim sredstvima osiguralo bi se liječenje za 2,5 milijuna ljudi, prevencija protiv 12 milijuna novih infekcija i skrb za oko 12 milijuna ljudi, uključujući više od pet milijuna siročadi i djece, rekao je Bush obraćajući se novinarima u ružićnjaku Bijele kuće. Bush je najavio da će njegova supruga Laura u lipnju posjetiti Zambiju, Senegal, Mali i Mozambik, kako bi se u susretima s čelnicima lokalne zajednice i sudionicima programa za HIV/AIDS, uvjerila u ostvareni napredak.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda službeno je u srijedu utemeljilo međunarodni sud koji će suditi ubojicama bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, dajući tako do znanja da neće pristati da taj zločin ostane nekažnjen. Odluku je donio u rezoluciji pod brojem 1757 koja je prihvaćena s 10 od 15 glasova u Vijeću. Suzdržano je bilo pet zemalja: Kina, Rusija, Južnoafrička Republika, Indonezija i Katar. Dokument koji pravno obvezuje, predviđa da 10. lipnja automatski stupi na snagu konvencija koju su lani potpisali UN i Libanon o osnutku "posebnog suda".

MOSKVA

Moskva je izjavila da nije u mogućnosti izručiti Londonu Andreja Lugovoja koji je optužen za ubojstvo Aleksandra Litvinenka, u zamjenu za izručenje Borisa Berezovskog, ruskog disidenta koji živi u egzilu u Velikoj Britaniji, priopćilo je u srijedu državno odvjetništvo. "Pitanje službeno nije ni postavljeno. Takva je razmjena nemoguća prema međunarodnom zakonu", rekao je glasnogovornik državnog odvjetništva, a prenose agencije Interfaks i Ria Novosti.

BANGKOK

Sud koji je utemeljila vojna hunta u Tajlandu odlučio je u srijedu raspustiti stranku bivšeg tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre kojemu je pet godina zabranjeno svako političko djelovanje. Stranka Thai Rak Thai (TRT), na vlasti od 2000. od rujna prošle godine, proglašena je krivom što je malim strankama plaćala sudjelovanje na prijevremenim parlamentarnim izborima 2. travnja 2006. kako bi se stvorio privid slobodnih izbora. U Tajlandu je od rujna 2006. na vlasti vojna hunta koja je državnim udarom bez prolijevanja krvi svrgnula tadašnjeg premijera Thaksina.

KABUL

Sedmero pripadnika NATO-a poginulo je u srijedu u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmand kad se, iz zasad neutvrđenih razloga, srušio njihov helikopter tipa Chinook, priopćeno je iz NATO-a. "Kompletna peteročlana posada je poginula. U helikopteru su bila i dva vojna putnika, oni su također poginuli", navodi se u izjavi NATO-a. Uzrok pada helikoptera još nije poznat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙