FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush predložio Roberta Zoellicka za novog predsjednika Svjetske banke

WASHINGTON,30. svibnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush u srijedu je predložio bivšeg ministra trgovine i zamjenika državne tajnice Roberta Zoellicka za novog predsjednika Svjetske banke (WB), koji na položaju treba naslijediti Paula Wolfowitza, čija ostavka, podnesena prije dva tjedna zbog afere s nepotizmom, stupa na snagu 30. lipnja.
WASHINGTON,30. svibnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush u srijedu je predložio bivšeg ministra trgovine i zamjenika državne tajnice Roberta Zoellicka za novog predsjednika Svjetske banke (WB), koji na položaju treba naslijediti Paula Wolfowitza, čija ostavka, podnesena prije dva tjedna zbog afere s nepotizmom, stupa na snagu 30. lipnja.

Robert Zoellick (53) je "neizmjerno kvalificiran" za posao predsjednika Svjetske banke i donosi "bogato iskustvo i energiju" za ispunjavanje njezinih zadaća, kazao je Bush.

U proteklih 30 godina Zoellick je, prema Bushevim riječima, obavljao važne dužnosti u vladi, gospodarstvu i visokom školstvu, i radio na poslovima kao što su njemačko ujedinjenje, rješavanje dugova Latinske Amerike i tranzicija postsovjetskih gospodarstava.

Kao dužnosnik administracije u proteklih šest godina i kao ministar trgovine SAD-a, pomogao je pri uvođenju Kine i Tajvana u WTO, pokrenuo krug pregovora iz Dohe i znatno povećao broj trgovinskih ugovora SAD-a, te povećao američku trgovinu s Afrikom.

Kao zamjenik državne tajnice 2005/06., Zoellick je igrao vodeću ulogu u odnosima SAD-a s Kinom i često putovao u Sudan u pokušajima rješavanja krize u Darfuru, naglasio je Bush.

Zadaća Svjetske banke je pomoći u smanjivanju siromaštva i podizanju životnog standarda u najsiromašnjim zemljama svijeta. Banka pomaže tim zemljama da razviju dobru vladavinu, zdrava financijska tržišta, usvoje vlasnička prava i bore se protiv korupcije, kazao je Bush, ističući kako su Sjedinjene Države najveći donator WB-a.

"Bob Zoellick razumije da više od milijardu ljudi u svijetu danas živi s manje od dolara na dan, i on predano želi poduzeti nešto na tom planu", kazao je Bush.

Američki je predsjednik odao priznanje dosadašnjem predsjedniku WB-a Wolfowitzu kao "čovjeku od integriteta", koji je povećao pomoć banke najsiromašnijim zemljama svijeta, posebno onima u subsaharskoj Africi za 9.5 milijardi dolara od 2005. i poduzeo niz značajnih inicijativa, kao što su povećna izdvajanja za borbu protiv malarije, borbu protiv korupcije i slično.

"Svjetska banka danas ima vitalnu misiju da nadvlada siromaštvo i očaj te osigura održivi rast i mogućnosti. Roditelji diljem svijeta žele bolji život i prilike za svoju djecu", kazao je Zoellick ističući kako na ostvarenju tih ciljeva WB-a "treba djelovati usklađeno sa širokom mrežom multilateralnih institucija, nacionalnih vlada, privatnih tvrtki, zaklada, NGO-a i udruga civilnog društva".

Najavio je nastavak pune američke potpore Svjetskoj banci i svoju spremnost na blisku suradnju s Odborom izvršnih direktora banke i suradnju sa stručnjacima banke, donatorima i primateljima pomoći.

Odbor izvršnih direktora, čija 24 člana predstavljaju 185 zemalja članica banke, treba potvrditi Zoellickovo imenovanje.

Prema tradiciji staroj 60 godina, predsjednik SAD-a ima pravo izbora čelnika Svjetske banke, dok Europa bira predsjednika sestrinske financijske institucije - Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

(Hina) xdh ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙