FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Privedeno sedam osoba osumnjičenih za ratni zločin u Hrvatskoj

BEOGRAD, 29. svibnja 2007. (Hina) - MUP Srbije priveo je sedam osoba osumnjičenih da su u listopadu 1991. godine u Hrvatskoj počinili ratni zločin, objavila je u utorak rano poslijepodne beogradska televizija Studio B.
BEOGRAD, 29. svibnja 2007. (Hina) - MUP Srbije priveo je sedam osoba osumnjičenih da su u listopadu 1991. godine u Hrvatskoj počinili ratni zločin, objavila je u utorak rano poslijepodne beogradska televizija Studio B.

Dan ranije su beogradski radio i televizija B 92 objavili da je MUP Srbije proveo akciju potrage i privođenja osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. godine u hrvatskom selu Lovasu. Iako MUP Srbije još nije dao službenu potvrdu te vijesti niti ju je potvrdilo srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, dio beogradskih elektroničkih medija prenose da je riječ o nekadašnjim dragovoljcima i pripadnicima paravojnih formacija, koji su osumnjičeni za ubojstvo 22 osobe, kao i za zlostavljanje većeg broja civila.

Tužiteljstvo za ratne zločine pokrenulo je, listopada 2005, pretkazneni postupak za utvrđivanje odgovornosti za ratni zločin ubojstva civila hrvatske nacionalnosti u selu Lovas, na granici sa Srbijom, u jesen 1991. Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević tada je potvrdio da je to tužiteljstvo pokrenulo pretkazneni postupak te da su prikupljene "određene obavijesti i podaci" o osobama koje su u vrijeme zločina bile u Lovasu, kao i da se uz pomoć vojnih službi sigurnosti pokušava prikupiti relevantne podatke i otkriti počinitelje zločina.

Novinar Drago Hedl, koji je istraživao zločine u Slavoniji, za beogradski B92 u ponedjeljak je rekao da svi svjedoci s kojima je razgovarao, od kojih su neki bili i na minskom polju tijekom masakra, a koji su stjecajem okolnosti preživjeli, tvrde da je najokrutniji bio izvjesni Petronije.

"Njega imaju najviše u pamćenju po zlu jer ih je on najviše maltretirao. Kada su u pitanju određene formacije, stanovnici Lovasa govore da su na tom području bili pripadnici paravojnih formacija "Beli orlovi" i "Dušan Silni", kaže Hedl.

"U Hrvatskoj će uhićenje sigurno biti primljeno sa zadovoljstvom, jer je činjenica da za zločin u Lovasu još nitko nije odgovarao, a radi se o vrlo okrutnom zločinu. Pored toga, i u Hrvatskoj se trenutačno provode suđenja za zločine Hrvata nad Srbima, pa je normalno da je svaka takva informacija iz Srbije dobrodošla", kazao je Hedl.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙