FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lokalni izbori u Italiji - test za Prodijevu vladu

RIM, 27. svibnja 2007. (Hina) - U Italiji su u nedjelju otvorena birališta za lokalne izbore na kojima će građani u dva dana izabrati gradonačelnike više od 850 gradova, a smatraju se novim testom za vladu premijera Romana Prodija koja je na vlasti godinu dana.
RIM, 27. svibnja 2007. (Hina) - U Italiji su u nedjelju otvorena birališta za lokalne izbore na kojima će građani u dva dana izabrati gradonačelnike više od 850 gradova, a smatraju se novim testom za vladu premijera Romana Prodija koja je na vlasti godinu dana.

Birališta su otvorena u nedjelju ujutro i na njih bi tijekom dva dana trebalo izaći više od 10 milijuna birača. Rezultati izbora se očekuju nakon zatvaranja birališta u ponedjeljak.

Iako je riječ o lokalnim izborima, ipak će se vidjeti raspoloženje talijanskih birača prema politici sadašnje vlade.

Tijekom kampanje šefovi glavnih oporbenih stranaka, posebice Silvio Berlusconi koji je na čelu stranke desnog centra Forza Italia i Gianfranco Fini, čelnik Nacionalnog saveza, pozvali su birače da svoje nezadovoljstvo Prodijevom vladom pokažu na lokalnim izborima u nadi da će malo više oslabiti većinu lijevog centra koja je na vlasti

Berlusconi je najavio da će zatražiti Prodijevu ostavku ukoliko lijevi centar izgubi na lokalnim izborima.

"Ako ljevica jasno izgubi na ovim izborima, onda će trebati ići na nove parlamentarne izbore", izjavio je Berlusconi.

Čelnik najjače vladine stranke, Demokratske ljevice, Piero Fassino rekao je da su to lokalni izbori i kako ni Berlusconi kada je bio premijerom i 2002. izgubio na lokalnim izborima nije podnio ostavku.

Birališta će biti otvorena u nedjelju do 22 sata i u ponedjeljak do 15 sati.

Ako gradonačelnici ne budu izabrani u prvom krugu glasovanja, a da bi bili izabrani moraju dobiti više od 50 posto glasova birača, izbori će biti ponovljeni 10. i 11. lipnja.

U 26 većih gradova, među kojima su Genova, La Spezia, Ancona, Varese, Como, Vicenza, Verona, vlast je podijeljena, odnosno u 13 gradova je na vlasti desni centar, a u drugih 13 lijevi centar. Glasovi u tim gradovima biti će, kako se čini, glavni test.

Na rezultate bi mogla utjecati i činjenica da je talijanska ekonomija krenula bolje negoli se prognoziralo, pa je i OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) prognozirala sada veći rast bruto nacionalnog proizvoda negoli je to prognozirala prije šest mjeseci.

No, isto tako će se vidjeti koliko su se Talijani udaljili od politike. Prema podacima statističkog zavoda, samo 10 posto Talijana vjeruje parlamentarcima, pa bi i odaziv na birališta mogao biti manji. Pri tome je obznanjeno kako politika u Italiji košta 4 milijarde eura godišnje, iznos koji se troši u četiri velike europske zemlje zajedno - u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Španjolskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙