FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Silajdžić i Dodik nastavljaju razmjenjivati optužbe

SARAJEVO, 26. svibnja (Hina) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik nastavili su i u subotu razmjenjivati optužbe zbog neuspjelih washingtonskih pregovora o reformama u BiH održanih ranije ovog tjedna.
SARAJEVO, 26. svibnja (Hina) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik nastavili su i u subotu razmjenjivati optužbe zbog neuspjelih washingtonskih pregovora o reformama u BiH održanih ranije ovog tjedna.

Iz Silajdžićeva ureda u Sarajevu medijima je dostavljeno priopćenje u kojemu se ističe kako je on bio spreman u cjelosti prihvatiti dokument o ustavnoj reformi u BiH kojega su predstavnici američke administracije načinili na temelju razgovora vođenih prije puta u Washington.

Silajdžić tvrdi kako se s takvim dokumentom još u Sarajevu načelno složio i Dodik no potom je od takve suglasnosti odustao.

Temeljni spor i dalje je način korištenja mehanizma entitetskog glasovanja u Parlamentu BiH koji zastupnicima iz jednog od dva entiteta daje mogućnost trajnog blokiranja bilo kojeg zakona ili odluke.

Dodik inzistira da taj mehanizam ostane u postojećoj formi a jedini ustupak kojega je bio spreman načiniti je da se broj zastupnika koji svojim glasovima mogu blokirati neki zakon poveća sa sadašnjih 10 na 11, pojašnjava bošnjački član Predsjedništva BiH.

"Inzistiranje Milorada Dodika na ovom anakronom, etno-teritorijalnom te krajnje diskriminirajućem glasačkom mehanizmu glavni je razlog zastoja reformi u BiH", zaključuje Silajdžić.

Sam Dodik kazao je pak kako bi reduciranje ili ukidanje entitetskog glasovanja u državnom parlamentu značilo da bi BiH "za nekoliko godina postala etnički čista bošnjačka država".

"Entitetsko glasovanje ne može biti upitno u BiH jer bi to značilo narušavanje ravnoteže uspostavljene Daytonskim sporazumom", kazao je Dodik u intervjuu kojega su u subotu objavile banjolučke "Nezavisne novine".

Premijer RS tvrdi kako bi se, u slučaju ukidanja entitetskog glasovanja, Srbi u BiH našli u situaciji sličnoj onoj u kojoj se već nalaze Hrvati.

Dodik podsjeća kako se tijekom rata i nakon njega 50 posto Hrvata iselilo iz BiH te tvrdi kako je to bilo zbog "nezadovoljstva političkim položajem u BiH".

"Ako bi došlo do ukidanja i reduciranja entitetskog glasovanja i ukidanja policije RS... bio bi ostvaren plan kojega već jasno iskazuje reis (Mustafa) Cerić izjavama da je BiH matična zemlja Bošnjaka a da oni koji nisu zadovoljni mogu ići", zaključio je Dodik dodajući kako je s tom procjenom upoznao i američke sugovornike.

Dodik tvrdi kako se sa Silajdžićem i Washingtonu sporio i oko imena RS jer nije želio prihvatiti prijedlog da se o tome uopće raspravlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙